Nekategorizirano

SLS: Primož Jelševar poziva nekdanje člane k medsebojni spravi

Po neuspehu na junijskih predčasnih parlamentarnih volitvah, ko je stranka SLS ostala pred vrati DZ  in po odstopu predsednika mag. Marka Zidanška, je vodenje stranke prevzel dotedanji podpredsednik Primož Jelševar.  Glavni odbor stranke, ki ga je potrdil, je prav tako sprejel sklep o ustanovitvi Skupine za analizo, pripravo na Kongres in lokalne volitve.  Na pobudo te Skupine je v.d. predsednik Jelševar na pogovor o prihodnosti SLS in o povezavah na desnosredinskem političnem prostoru povabil vse tiste, ki so v preteklosti igrali aktivno vlogo v SLS. Na pogovoru, ki je potekal prejšnji petek v Novem mestu na šoli Grm, je udeležence pozval k preseganju osebnih zamer iz preteklosti v upanju, da svoj pogled skupaj usmerijo zgolj v sodelovanje za prihodnost Slovenije. Po poročanju spletnega Reporterja naj bi se srečanja udeležila brata Marjan in Janez Podobnik, nekdanja predsednika SLS in Franc Kangler, ki ga je iz stranke izključil nekdanji predsednik SLS Radovan Žerjav.

Novomeškemu pogovoru je danes sledilo Jelševarjevo pismo nekdanjim, tudi izključenim članom SLSv katerem jih je pozval k medsebojni spravi. 

»Izkušnje vzponov in padcev SLS preteklih 30ih let nas učijo, da popoln odtenek zelene barve ne obstaja. Iste izkušnje terjajo pomen razumevanja dialoga, odpuščanja in sodelovanja med vsemi odtenki. SLS je stranka širine in lahko obstaja, le če uspemo najti harmonijo med različnimi odtenki zelene barve, ki so jih v preteklosti večkrat poskušali prečistiti. To je težka naloga, ki je ne more opraviti en človek sam, zato vas na tem mestu prosim, da mi pri tem pomagate,” je zapisal Primož Jelševar.

V nadaljevanju objavljamo celotno vsebino pisma Primoža Jelševarja.

Zelena barva je barva ravnotežja in harmonije, barva rasti, pomladi, prenove in ponovnega rojstva. Izkušnje vzponov in padcev SLS preteklih 30ih let nas učijo, da popoln odtenek zelene barve ne obstaja. Iste izkušnje terjajo pomen razumevanja dialoga, odpuščanja in sodelovanja med vsemi odtenki – med vsemi nami.

V zgodovini, tako bogati kot jo je imela SLS, je bilo mnogo odločitev, besed in dejanj, ki so se akterjem v svojem času zdela primerna in potrebna – tako za dobro stranke, kot Slovenije, a so se kasneje izkazale za napačne, celo nepoštene, predvsem pa boleče za mnoge, ki ste se v življenju veliko žrtvovali za našo državo in za ideale ter vrednote SLS. Ta dejanja so odprla marsikatero rano, na katere smo si kasneje ravnodušno posipali sol.

Rad bi imel čudežno palico, ki bi v trenutku popravila vse te krivice in nam povrnila medsebojno zaupanje. Žal je nimam, saj zaupanje lahko povrne le čas, ki ga živimo preudarno ob poznavanju in spoštovanju preteklosti. Naj na tem mestu prevzamem pobudo in jasno povem, da nikakor ni bilo vse narejeno prav ter se ob enem dam na razpolago za odpravo krivic, katerih odprava je v moji moči. Če bo to prvi korak k temu, da se nekdanji sopotniki ponovno začnemo pogovarjati in graditi skupno prihodnost, bo to moj največji osebni uspeh. Slovenci so jasno povedali, da ne zaupajo tistim, ki navzven gradijo mostove, navznoter pa jih podirajo, verjamem pa, da naša država potrebuje povezane vse odtenke ljudskih strank v Sloveniji. Ljudsko gibanje predstavlja širino, ta pa lahko obstaja le, če uspemo najti harmonijo med različnimi odtenki zelene, ki so jih v preteklosti prevečkrat poskušali prečistiti. To je težka naloga, ki je ne more opraviti en človek sam, zato vas na tem mestu prosim, da mi pri tem pomagate.

»Kdor izmed vas je brez greha, naj prvi vrže kamen vanjo,« nam je razodel Jezus Kristus in nas s tem opozoril, da smo vsi ljudje grešniki. Sprava tako ne more biti enostranska poteza, ampak je stanje duha, kjer mora biti vsak sposoben narediti korak nazaj, da lahko skupaj naredimo dva koraka naprej. Verjamem, da je vsak izmed nas sposoben najprej pri sebi odpraviti razloge, zaradi katerih smo se v preteklosti razšli, nato pa druge prositi odpuščanja. To je edini način, da postavimo trdne temelje za svetlejšo prihodnost stranke in Slovenije. V kolikor ste pripravljeni stopiti po takšni skupni poti, vas vabim, da ponovno postanete naš član, ob enem pa vas v znak spoštovanja do vašega preteklega dela vabim, da se mi pridružite na kosilu.

Prepričan sem, da boste to vabilo vzeli kot dobronamerno roko prijateljstva, saj vem, da so vrednote SLS, ki so globoko zakoreninjene v nas, močnejše kot pretekle zamere. Vabim vas, da se na napakah preteklosti skupaj učimo in iz vsake bolečine vzamemo nekaj dobrega, da lahko pot nadaljujemo večji, močnejši in modrejši.

Primož Jelševar

v.d. predsednik Slovenske ljudske stranke

Mogoče vam bo všeč