EXPO 2020- DubajGospodarstvoSlovenijaV fokusu

Slovenski paviljon pripravljen na prve obiskovalce največjega Expa v zgodovini

Težko pričakovani Expo 2020, ki ga tokrat gosti Dubaj, se je s slovesnostjo začel 30. septembra. Med 1. oktobrom 2021 in 31. marcem 2022 se bo tam predstavljala tudi Slovenija. S paviljonom, ki stoji v trajnostnem delu razstave, svetu sporoča zgodbo o zeleni in inovativni državi v srcu Evrope.

Organizatorji dubajskega Expa, ki ga je pandemija zamaknila za eno leto, pričakujejo več kot 25 milijonov obiskovalcev iz vsega sveta, zanje pa so pripravili razstavo tehnoloških dosežkov, ki obravnavajo zlasti izzive človeštva, povezane z ohranjanjem okolja.

Slovenski paviljon je v preteklih dneh že gostil številne obiske na visoki ravni, kar napoveduje živahno dogajanje vseh šest mesecev trajanja Expa. Slovenija se sicer v Dubaju predstavlja z geslom »Slovenia. Green and Smart Experience.«, s čimer poudarja trajnostno, sodobno in ustvarjalno plat svojega značaja. Svetovno javnost nagovarja z zgodbami o edinstvenem prepletu neokrnjene narave, znanja, inovacij in prebojnega gospodarstva.

Slovenski paviljon je na privlačni lokaciji blizu enega od vhodov na prizorišče razstave in že na prvi pogled vzbuja pozornost s prepoznavno zunanjostjo, zeleno fasado, v katero je vsajenih kar 45.000 sadik rastlin, in leseno streho, ki je v celoti izdelana iz slovenskega lesa. Trajnostno zasnovani paviljon, pod katerega se podpisuje skupina arhitektov (Robert Klun, Sandi Pirš in sodelavci), je zgradilo slovensko podjetje Riko v sodelovanju s številnimi podizvajalci iz Slovenije in tujine. Obiskovalce vabi tudi z možnostjo osvežitve v bazenu, ki ga obdaja, predvsem pa ponuja vrsto zanimivih interaktivnih vsebin v vseh treh nadstropjih objekta.

Posebej živahno bo dogajanje v slovenskem poslovnem središču, ki bo gostilo številne poslovne delegacije in obiske visokih predstavnikov Slovenije. Kot predsedujoča država Svetu Evropske unije pa bo Slovenija gostila tudi več dogodkov, s katerimi bo poudarila evropsko razsežnost. Prvi tak dogodek bo že konec oktobra, ko bo v sklopu dneva, posvečenega Evropski uniji, na slovenskem paviljonu gostila zajtrk z mladimi in delavnico izdelave lectovih src.

Ker je Slovenija prva država na svetu, ki bo za predstavitev dosežkov gospodarstva in turističnih krajev izdala svoje nezamenljive žetone, širše znane kot NFT-žetone (non-fungible tokens), bodo te žetone v obliki daril oziroma digitalnih spominkov obiskovalci slovenskega paviljona ob obisku dobili brezplačno. NFT-žetoni bodo zbirka unikatnih digitalnih 3D razstavnih predmetov ter ekskluzivnih panoramskih oziroma 360-stopinjskih fotografij z visoko ločljivostjo. Zbirki so dodane tudi umetniške risbe originalne maskote Slovenije, kokoške Fani, ki prikazuje slovenske običaje ter tradicionalne slovenske jedi.

 

vir: https://slovenian-presidency.consilium.europa.eu/sl/novice/slovenski-paviljon-pripravljen-na-prve-obiskovalce-najvecjega-expa-v-zgodovini/?utm_source=dsms-auto&utm_medium=email&utm_campaign=Slovenski+paviljon+pripravljen+na+prve+obiskovalce+najve%u010djega+Expa+v+zgodovini

 

Mogoče vam bo všeč