Dogodki in prireditveEXPO 2020- DubajSlovenijaTurizem

Plavanje ultramaratonskega plavalca Martina Strela v Dubaju trajnostno obarvano

Martin Strel, ultramaratonski plavalec in nosilec petih Guinnessovih rekordov, ki je najbolj poznan po tem, da je preplaval Amazonko (5.268 km), Yangtze (4.003 km), Mississippi (3.797 km), Donavo (3.004 km) in Parana (1.930 km), tokrat v Dubaju s projektom »50 za 50« zopet premika meje mogočega. Ta izjemen plavalski podvig je del širšega praznovanja 50. letnice obstoja Združenih arabskih emiratov. Strel je projekt simbolno poimenoval »50 za 50«, saj bo ob tej priložnosti preplaval dubajski kanal (Dubai Water Canal), ki velja za najznamenitejšo vodno pot v Dubaju in meri 50 km. Celotna pot, ki jo bo preplaval, se prične ob znamenitem »jadru« Burj Al Arab in teče vse do muzeja Etihad. Pred njim ga naenkrat v celoti ni preplaval še nihče. Simbolično plavanje bo potekalo 24 ur, pri tem pa bo Martin Strel opozorjal na civilizacijsko pomembnost trajnostnega odnosa do čistih voda in obenem napovedal velik projekt, ki ga pripravlja v naslednjem letu: World Swim – plavanje okrog sveta.

»PLAVAM ZA OKOLJE, PRIJATELJSTVO, MIR IN ČISTE VODE.« (MARTIN STREL)

Promocijske aktivnosti so se začele že 7. decembra, in sicer na slovenskem pavilijonu v okviru EXPA. Temu je sledila kratka predstavitev v poslovnem delu pavilijona  9. decembra 2021 ob 11. uri, nato pa še interaktivni dogodek. S skoraj neprekinjenim 24-urnim plavanjem pa bo Martin Strel začel jutri, 10. decembra.

Dogodek, ki opozarja na civilizacijsko pomembnost trajnostnega odnosa do pitne vode, je za Slovenijo izjemna priložnost za promocijo. Slovenija je namreč prva zelena država na svetu in ena vodno najbogatejših držav v Evropi, ki se ponaša s pitno vodo neverjetne kakovosti. Omeniti gre tudi dejstvo, da je Slovenija prva evropska država, ki je v svojo ustavo vključila pravico do vode, pri čemer je izpostavila posebno povezanost in spoštovanje tega temeljnega naravnega bogastva. Prav tako so udeleženci Zelenega dneva slovenskega turizma leta 2019 podpisali pobudo Slovenske turistične organizacije za zaščito vode kot enega največjih zakladov Slovenije. Tako je bil poudarjen pomen čiste pitne vode tudi na področju turizma.

Znotraj prenosa 24-urnega plavanja se bo predvajal tudi promocijski video o Sloveniji, ki bo predstavil Slovenijo kot butično, varno, raznoliko in trajnostno turistično destinacijo vredno obiska 365 dni v letu. K dogodku je pristopila tudi Slovenska turistična organizacija, ki je projekt vsebinsko in finančno podprla, saj bo vključitev vsebin o Sloveniji v dogodek, na katerem bo v ospredju slovenski maratonski plavalec, ki premika meje mogočega, obenem pa je dobro poznano ime v UAE, še dodatno okrepila prepoznavnost Slovenije in znamke I FEEL SLOVENIA, tako z vidika trajnostnega turizma kot tudi z vidika vrhunskih športnih dosežkov. Nadalje pa gre omeniti tudi dejstvo, da tovrstni dogodki izpostavljamo aktivna doživetja v naravi in številne raznolike možnosti za vodna doživetja v Sloveniji.

Dogajanju na dogodku lahko sledite na sledečih povezavah:

http://www.martinstrel.com

https://martinstrel.com/50-for-50-dubai-water-canal

https://www.facebook.com/martinstrelfan

 

vir: https://www.slovenia.info/sl/novinarsko-sredisce/novice/18250-plavanje-ultramaratonskega-plavalca-martina-strela-v-dubaju-trajnostno-obarvano?utm_campaign=sI-dec21-pr-tta-49&utm_medium=email&utm_source=Net-Results&utm_content=sI-dec21-pr-tta-49#

 

Mogoče vam bo všeč