izobraževanjeKulturapredsedovanje Svetu EU - SLO 2021Slovenija

Glasbena skupina Perpetuum Jazzile nadaljuje koncertno turnejo »Evropa brez meja« – 3. oktobra 2021 v Berlinu

Svetovna glasbena atrakcija, slovenski zbor Perpetuum Jazzile je začel svojo evropsko koncertno turnejo v okviru slovenskega predsedovanja Svetu EU. Po koncertu v Budimpešti na Madžarskem, zbor turnejo nadaljuje v Berlinu.

3. oktobra, ob 20.30 uri, bodo nastopili v okviru praznovanja Dneva nemške enotnosti na BEBEL-Stage na trgu Bebel pred državno opero v Berlinu. Nastop nosi velik simbolni pomen: Slovenija letos obeležuje 30. obletnico države, Nemčija pa je bila ena izmed prvih držav, ki jo je mednarodno priznala. Državi sta poleg tega s Portugalsko tudi del predsedujočega tria. S tem koncertom Perpetuum Jazzile začenjajo niz nastopov v okviru tria predsedovanja Svetu EU, sledila bosta še nastopa v Lizboni (26. novembra) in v Bruslju (30. novembra). Vse podrobnosti bodo na voljo na spletnem mestu predsedovanja. Koncerti bodo odprti za splošno javnost.

Orkester Perpetuum Jazzile je svetovni glasbeni fenomen – nastopajo popolnoma brez instrumentalnega ozadja, vse zvočne učinke pa ustvari okoli 50 vrhunskih pevcev s svojimi glasovi oziroma »a capella«. Na koncertih bodo nastopili s širokim repertoarjem slovenskih in evropskih skladb, njihova skupna vizija je »Evropa brez meja«. Hkrati pa zbor s svojimi nastopi tudi sporoča, da smo Slovenci, sicer dvomilijonski, narod z močno pevsko kulturo, saj kar okoli 64.000 Slovencev poje v pevskih zborih.

Perpetuum Jazzile sicer izvaja pretežno pop in džez. S svojim značilnim slogom je zbor prava svetovna glasbena atrakcija, saj podobnega ni na svetu. Zbor je na svetovni glasbeni zemljevid umestila priredba skladbe Africa, ki jo je pred desetletji izvajala skupina Toto. Priredbo si je na omrežju YouTube do zdaj ogledalo že več kot 22 milijonov obiskovalcev. Za svoje dosežke so Perpetuum Jazzile prejeli več nagrad.

Perpetuum Jazzile je sodeloval tudi pri promocijskem filmu slovenskega predsedovanja Svetu EU, v katerem so za glasbeno ozadje izvedli Zdravljico, uglasbeno pesnitev dr. Franceta Prešerna, katere sedma kitica je slovenska himna. Ustvarjalna ekipa mednarodno priznanega režiserja Mitja Okorna jo je v sodelovanju s Perpetuum Jazzile posnela v povsem novem aranžmaju, ki je poseben tudi zato, ker pevce v ozadju spremlja simfonični orkester. Do zdaj so namreč pevci v zboru vse »posebne učinke« ustvarili s svojimi glasovi.

Perpetuum Jazzile vedo, kaj delajo, in to delajo dobro. Obiskovalce koncertov znajo presenetiti in navdušiti, saj njihove nastope spremlja tudi premišljena dramaturgija, ki zaključi celoto, pri čemer številne svetovne glasbene uspešnice interpretirajo na izviren in sebi lasten zborovski način.

 

vir: https://slovenian-presidency.consilium.europa.eu/sl/novice/perpetuum-jazzile-nadaljuje-koncertno-turnejo-evropa-brez-meja-3-oktobra-v-berlinu/?utm_source=dsms-auto&utm_medium=email&utm_campaign=Perpetuum+Jazzile+nadaljuje+koncertno+turnejo+%u00bbEvropa+brez+meja%u00ab+%u2013+3.+oktobra+v+Berlinu%09

Mogoče vam bo všeč