izobraževanjekoronavirusosveščanje potrošnikovprometSlovenijaZdravjeŽivljenje

Slovenija danes 16.8.2021 uvaja Evropski elektronski obrazec za sledenje potnikov (Digital Passenger Locator Form)

S 16. avgustom 2021 Slovenija uvaja Evropski elektronski obrazec za potrebe sledenja potnikov v letalskem in ladijskem prometu – European Digital Passenger Locator Form (dPLF), ki omogoča lažje in hitrejše sledenje v primeru, da so potniki med potovanjem izpostavljeni osebi, okuženi s covidom-19.

Vsi potniki, tako tujci kot slovenski državljani, ki bodo vstopali v Slovenijo z letalom (vsi leti, tudi zasebni) ali ladjo (samo križarke), bodo morali pred vstopom v državo izpolniti digitalni obrazec za sledenje potnikov (elektronski obrazec PLF). Slovenski dPLF obrazec je del evropskega elektronskega sistema PLF in je dostopen na spletnem naslovu https://app.euplf.eu. Vsak posameznik (odrasla ali mladoletna oseba) bo moral izpolniti ločen dPLF, tudi če potuje z družino ali kot del skupine. Če potnik potuje z družino ali kot del skupine, lahko uporabi en uporabniški račun za oddajo do 5 dPLF obrazcev za družino ali člane skupine. Posadki letala ali ladje ne bo potrebno izpolniti dPLF-ja, enako velja tudi za tranzitne potnike, ki ostanejo v tranzitnem območju letališča (razen v primeru, če bo potnik iz kateregakoli razloga zapustil letališče). Podatke, ki jih potniki posredujejo, lahko epidemiološka služba Nacionalnega inštituta za javno zdravje uporabi za hiter stik s potniki in njihovimi kontakti, da prepreči nadaljnje širjenje bolezni in zaščiti zdravje potnikov.

Države, ki zahtevajo izpolnitev obrazca PLF, trenutno uporabljajo bodisi tiskano obliko obrazcev za sledenje potnikov, nekatere so razvile svoje nacionalne spletne aplikacije ali pa uporabljajo spletno aplikacijo za EU elektronski obrazec za sledenje potnikov (EU dPLF), ki je bila lansko leto razvita v luči pandemije covida-19 in bo v uporabi tudi v Sloveniji. Spletna aplikacija omogoča lažje in hitrejše zbiranje podatkov ter izmenjavo podatkov prek izmenjevalne platforme, ki deluje v okviru EU sistema za zgodnje zaznavanje in odkrivanje nalezljivih bolezni (EWRS), zaradi česar je sledenje stikom v EU bolj učinkovito in uspešno.

Aplikacijo EU dPLF trenutno že uporabljata Italija (vse oblike) in Malta (letalo, ladja), lastne nacionalne sisteme za sledenje potnikov pa so razvili v 14 državah (Belgija, Hrvaška, Ciper, Češka, Estonija, Nemčija, Grčija, Irska, Latvija, Litva, Portugalska, Slovaška, Španija, Velika Britanija). Sledenje stikom potnikov (nacionalni sistemi ali EU dPLF) se torej uporablja v 16 EU državah.

Večinoma se obstoječi sistemi za sledenje potnikov uporabljajo za zračni promet (16 držav), sledi morski promet (12 držav), najmanj je prisoten pri kopenskem prometu – potovanje z avtom, avtobusom, vlakom (10 držav).

Dodatne informacije o spletni aplikaciji dPLF v slovenskem jeziku so dostopne na spletni strani:  https://app.euplf.eu/#/

Za vsa tehnična vprašanja / vprašanja o platformi se lahko obrnete na: [email protected]

Dodatne informacije o prehajanju meja so na voljo na: https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/prehajanje-meja/

Informacije o prehajanju državne meje v času novega koronavirusa lahko najdete na:  https://www.policija.si/nase-naloge/nadzor-drzavne-meje/prehajanje-drzavne-meje-med-epidemijo-zaradi-koronavirusa

vir: https://www.nijz.si/sl/slovenija-uvaja-evropski-elektronski-obrazec-za-sledenje-potnikov-digital-passenger-locator-form?fbclid=IwAR3kZfbOhpWIY7-yxUbKJVHg053sfR5kMzfDTArb7x9XVDpINYNBXvJ32rI

 

Mogoče vam bo všeč