Grčija, Dodekanezi, Kos, Kardamena
BalkanEvropaTurizem

»Sladke« skrbi grškega turizma: »Grkom ki pričakujejo močno sezono, primanjkuje kadra. Kako se soočajo s tem?«

Za zdaj imajo največje preglavice z pomanjkanjem  natakarjev, kuharjev in osebjem za vzdrževanje higienskih standardov

Grški hotelirji  za  letošnje poletje, pravzaprav za to sezono  nameravajo  zaposliti  dodatni 55.000 oseb, ker pričakujejo da bo  zelo  množično in intenzivno, so za ANA-MPA povedali hotelirji.

Po podatkih Inštituta Grške turistične konfederacije (INSETE) je med turistično sezono 2021 število prostih delovnih mest doseglo 53.249 od skupno 244.124 delovnih mest, ki so jih uradno registrirali hoteli. Letos bo 22 odstotkov ali več od vsakih 5 delovnih mest ostalo prostih.

Grčija, Kos, Kardamena, lokal na plaži..

V pogovoru z ANA-MPA je Konstantina Zvinu, predsednica Inštituta za raziskave turizma (ITEP), dejala, da je težava nastala leta 2019, ko so hoteli, ki so želeli zapolniti 20.000 mest, na koncu zapolnili 16.000.

 

Zaradi dvoletne pandemije koronavirusa je krčenje turistične sezone v letih 2020 in 2021 mnoge spodbudilo k iskanju dela v drugih sektorjih. Zvinu pravi, da so tuji državljani, ki so delali v hotelih, odšli iz Grčije v druge evropske države. Predsednik grške hotelske federacije Grigoris Tasios je v zadnjih komentarjih opozoril, da so številni sezonski delavci, večinoma stari med 25 in 35 let, iskali delo v drugih sektorjih, ki lahko zagotavljajo celoletno zaposlitev in petdnevni delovni teden. .

 

Hkrati je podpredsednica grške hotelske zbornice Christina Tetradi opozorila, da se je veliko zaposlenih v sektorju, ki so delali predvsem v čistilnih servisih in restavracijah v hotelih, odločilo za delo z višjo plačo, a brez zavarovanja, v sektor kratkoročnih najemov. »Vila, najeta za 1000 evrov na dan, lahko ponudi 100 evrov plače na osebo. Hkrati pa hotel denimo svojemu zaposlenemu plača 40 evrov na dan in še 30 evrov za zavarovanje in druge odbitke zaposlenega,« je povedal Tetradi.

 

Zelo veliko pomanjkanje kuharjev. In še česa. Izurjenost za pogoje dela je tudi problem.

Največje težave s kadri so na slabše plačanih mestih v hotelih, pravita Zvinu in Tetradi: natakarji in natakarice, kuharji in čistilno osebje. Generalni sekretar Hotelskega združenja v Atenah, Attiki in Argosaronskih otokih Evgenios Vasilikos je poudaril težavo, da “na trgu dela ne najdete kuharja, tudi če iščete.” Večina kuharjev se je letos odločila za odprtje lastnih restavracij, mnogi pa so iskali boljše plačilo na priljubljenih otokih, kot sta Mykonos in Santorini. Druga območja se soočajo s podobnim pomanjkanjem, zlasti sezonski hoteli na grških otokih.

Letos bodo plaže polne.. ali bo dovolj strežnega osebja ..je vprašanje sedaj..

 

Manj kadra pomeni daljši delovni čas, je dejal Zvinu, kar kljub plačilu ni dobro, saj morajo mnogi zaradi pomanjkanja nadomestnih delavcev delati ob vikendih. Zavrnila je tudi kritike, da hoteli ne plačujejo dobro, ker “hotelirji pogosto plačajo več kot kolektivna pogajanja” in nudijo velikodušno nastanitev in prehrano.

Med rešitvami, ki jih predlagajo uradniki, sta tudi zaposlovanje prijavljenih brezposelnih preko zavoda za zaposlovanje in olajšanje zaposlovanja kadrov iz tujine. Povedali so tudi, da je treba preveriti kratkoročne najeme za nezavarovane delavce, država pa bi morala zagotoviti subvencije za zaposlene, da bi lahko hotelir začel kadre zaposlovati že maja in do oktobra.

To spominja na naš turizem, ko imamo situacije, da turistična središča, zimska ali poletna, pošiljajo svoje zaposlene kot »odposlance« v ex you republike po kuharje in natakarje. Za čas ko ostanejo pa jih celo plačajo boljše kot domače delavce. Upam da Grki niso tako popustljivi kot  pri nas ko ne zahtevajo znanje jezika, kar velikokrat izzove nejevoljo ali pa še kaj več.  Lahko je sestava gostov pisana ali zelo malo grška,  je pa kljub temu potrebna učinkovita komunikacija z okoljem v katerem pridejo ti uslužbenci.  Edino kar je lahko Grkom  je v napoto  to, da pri iskanju kadra v njim bližnjih državah    pri določenih postavkah  obstoj za  bodoče osebje diskriminatorni kriterij kot sta starost in spol,  oziroma  nizko postavljena  zgornja meja, ki že v izhodišču odvrača morebitne poskuse pri kvalificiranih kadrih v njihovi neposredni bližini.

Upajmo samo da to ne bo opazno ali občuteno v času ko bomo »prav mi » tam.

Prevedel in pripravil: Vane T. Costa

Vir: ana-mpa&vtc

foto:ICH

Mogoče vam bo všeč

Več v:Balkan