Svetovni dan čebel-foto UN-FAO
mednarodni danSlovenija

Mednarodni dan: Ob svetovnem dnevu čebel se posebno pozornost namenja mladim in njihove vloge pri ozaveščanju in pomenu čebelarstva

Letos  se že petič  pri nas obeležuje svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) na pobudo Slovenije razglasila 20. decembra 2017. Letošnja obeležitev v evropskem letu mladih je namenjena prihodnosti čebelarstva in vlogi mladih pri ozaveščanju o njegovem pomenu.

V evropskem letu mladih  se posebej poudarja pomen prenosa znanj in ozaveščanja mladih o pomenu opraševalcev, njihove zaščite in učenja veščin čebelarjenja. Slovenija že vrsto let namenja posebno pozornost ozaveščanju mladih o pomenu čebel in čebelarstva, tudi z vsakoletnim tradicionalnim slovenskim zajtrkom, ki ga pripravljamo s partnerji v državah po svetu. Želimo si, da bi se tudi drugod po svetu, kot v Sloveniji, povečalo zanimanje za čebelarstvo in čebelarske dejavnosti, predvsem med mladimi.

Čebele in drugi opraševalci zagotavljajo eno najpomembnejših ekosistemskih storitev, pomembnih za delovanje naravnih in kmetijskih ekosistemov, torej za pridelavo hrane in biotsko raznovrstnost. Mladi čebelarji iz vsega sveta  razmišljajo o nenadomestljivi vlogi čebel in poudarjajo njihovo ključno vlogo pri zanesljivi pridelavi hrane, povezanosti z naravo in ohranitvi življenja na Zemlji. Čebelarstvo jim predstavlja vir navdiha in jih pomirja ter povezuje z ostalimi čebelarji.

Obeleževanje svetovnega dneva čebel je pomembna prednostna naloga Slovenije doma in v tujini. S tem si prizadevamo za promocijo pomena čebel in divjih opraševalcev ter pozivamo h krepitvi dejavnosti za njihovo ohranjanje.

Organizacija za hrano in kmetijstvo Združenih narodov na današnji dan organizira poseben virtualni dogodek z naslovom “Zavzemimo se za čebele: praznovanje raznolikosti čebel in sistemov čebelarjenja.”

Ja, čebelarstvo je tu doma in velja temu posvetiti  pozornost ki jo ima in jo mora  čebelarstvo pri nas.

Na svetovni dan čebel opozarja tudi Slovenska turistična organizacija (STO), ki je ob tej priložnosti za tujo javnost pripravila posebno epizodo podkasta Feel Slovenia za krepitev prepoznavnosti Slovenije kot dežele z bogato čebelarsko tradicijo in čebelarskega turizma.

Slovenija je za dan čebel izbrala 20. maj, in sicer zaradi rojstnega dne Antona Janše, pionirja sodobnega čebelarstva in enega od največjih strokovnjakov za čebele.

Statistika razkriva, da je bilo oktobra 2020 v Sloveniji 11.293 čebelarjev, ki so skupno pridelali okoli 1300 ton medu. Vsak prebivalec ga letno porabi nekaj manj kot kilogram.

Vane T. Costa

Vir:mzz@vtc

Foto: UN-FAO

Mogoče vam bo všeč