Nekategorizirano

Skoraj 4-milijonska izguba sortirnice v Mariboru !!

Sortirnica odpadkov mariborske Snage, ki naj bi po zagotovilih nekdanjega župana Andreja Fištravca znižala zneske na položnicah, je do konca lanskega junija v 11. mesecih poskusnega obratovanja ustvarila skoraj 4-milijonsko izgubo, so ugotovili revizorji družbe Ernst & Young. V zaupnem poročilu, ki smo ga novinarji pridobili šele po odločbi informacijske pooblaščenke, je še zapisano, da je do izgube prišlo predvsem zaradi številnih nepravilnosti pri vodenju investicije.

Investicija v sortirnico je trajala sedem let. Načrtovalci pa niso upoštevali sprememb, ki so v tem času nastale na trgu odpadkov in so obrat predimenzionirali. Med poskusnim obratovanjem je zato nastala izguba v višini več kot 3,8 milijona evrov. //Revizorji opozarjajo tudi na zavajanje mestnih svetnikov z obljubami o dodatnih količinah odpadkov iz občine Šentilj na podlagi neobstoječega pisma o nameri. Prikazana pa je bila tudi nižja vrednost investicije. Namesto 17,7 milijona evrov le slabih 14 milijonov.

Mestni svetnik in nadzornik Snage Stojan Auer pričakuje ukrepanje organov pregona. Snaga je na podlagi revizije vložila kazenske ovadbe, a podrobnosti še niso znane.

Podjetje je sicer predlani ustvarilo 1,5 milijonsko izgubo, odplačuje tudi desetmilijonsko posojilo. Mestni svet pa je namesto obljubljene pocenitve dvakrat podražil odvoz odpadkov. A konca težav še ni na vidiku, opozarja Auer. Kot je znano, sortirnica zaradi tehničnih težav že nekaj tednov stoji, kar povzroča nepredvidene stroške, ki se bodo nekako morali pokriti.

Poroča radio Maribor

 

Mogoče vam bo všeč