Nekategorizirano

Škof dr. Peter Štumpf: Kučan odrekel pravico Borutu Pahorju, da spregovori na proslavi ob 100 letnici, bo ta zato na maši

Soboški škof dr. Peter Štumpf je moj sogovornik v tokratni oddaji Sreda v sredo. Spregovorila sva o pripravah soboške škofije in RKC na 100 letnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Gre vseeno za obletnico pomembnega in za slovenski živelj z obeh strani reke Mure usodnega dogajanja, ko je v nedeljo 17. avgusta 1919 na velikem zborovanju in po opravljeni svečani sveti maši, civilna oblast kraljevine SHS iz rok vojaških oblasti prevzela ta košček slovenskega ozemlja. Takšna je bila odločitev arbitrov na pariški mirovni konferenci, pri čemer so imeli zanjo usoden pomen in vlogo tudi prekmurski duhovniki in narodni prebuditelji, ki so znali in zmogli predstavnikom Antante dopovedati, da tod v prekmurski Okroglini živi slovenski živelj.
Prav zaradi tega je slovenska RKC oziroma soboška škofija z dr. Petrom Štumpfom pričakovala, da bo postala enakovreden sogovornik samooklicanemu pripravljalnemu odboru, ki ga vodi Milan Kučan, nekdanji šef komunistične partije in prvi predsednik samostojne Slovenije, ki sicer ni bila njegova intimna opcija. Zapletov pri pripravah na 100 letnico je zato veliko. Soboška škofija, ki bo pripravila svečano bogoslužje točno na 100 letnico, in sicer 17. avgusta 2019 v beltinski župnijski cerkvi, kjer bosta poleg desetine duhovnikov in škofov somaševala tudi dva kardinala, se je tudi soočila z zahtevo Kučanovega pripravljalnega odbora, da mašo prestavi na petek, 16, avgusta ali nedeljo 18. avgusta, je zavrnila vse tovrstne pritiske. Zadnje dni se je začel organiziran medijski obračun s soboškim škofom dr. Petrom Štumpfom, ki je pred dnevi predstavil simulacijo postavitve kipa svetega Nikolaja, zavetnika Murske Sobote, na stolnici bližnjem krožišču.

V oddaji škof dr. Peter Štumpf ekskluzivno razkrije, da bo predsednik Republike Borut Pahor nagovoril zbrane na svečanem bogoslužju ob 100 letnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom v soboto, 17. avgusta 2019 v parku pred beltinsko župnijsko cerkvijo.

Samooklicani pripravljalni odbor, ki ga vodi Milan Kučan,  mu namreč kot suverenu slovenske države tega ni ponudil, svečani govorec na proslavi bo namreč predsednik vlade Marjan Šarec!!!

VIDEO SREDA V SREDO:

Mogoče vam bo všeč