PUC 4 Zasežena droga 4
Črna kronikačrna kronikaLokalnoNotranje zadeveSlovenijaV fokusu

Celje : “Obsežna dalj časa trajajoča policijska preiskava s področja prepovedanih drog zaključena rezultirala tudi z 10 privedbami in 9 priprtji. Ali so s tem prekinjeni kanali ali kaj več? “

Celjski kriminalisti in policisti so v sodelovanju s kriminalisti Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave prejšnji teden zaključili z obsežno preiskavo kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog.

V preiskavi ko so  jo začeli v začetku leta 2023 in jo je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Celju ob uporabi  klasičnih  kot tudi prikritih preiskovalnih ukrepov. Med preiskavo so ugotovili, da so osumljeni delovali v dveh kriminalnih skupinah, katerih člani so se med seboj občasno povezovali ter organizirali nakupe, hrambo in prodajo prepovedanih drog heroin, kokain in Ecstasy (MDMA). Pri tem so vsakodnevno oskrbovali odvisnike z območja Policijske uprave Celje. Po ugotovitvah kriminalistov so osumljeni mesečno prodali najmanj dva kilograma prepovedane droge kokain.

PUC 1

Pri vsem tem policisti in kriminalisti  menijo da gre tukaj izključno  za hudodelske združbe za nabavo in preprodaje in ne za proizvodnjo in morebitno posredovanje.

 

Prodali heroin osebi ki se je predozirala in  kasneje umrla

V mesecu maju letos so osumljeni med drugim prodali heroin osebi, ki je zaradi predoziranja umrla. V istem mesecu so osumljeni prodali prepovedano drogo kokain tudi 19-letnemu dekletu, ki je zaradi zaužitja iskalo zdravniško pomoč in bilo zaradi posledic uporabe hospitalizirano.

Člani združbe so delovali na območju policijskih uprav Celje in Ljubljana, kjer so kriminalisti identificirali več dobaviteljev. Člani so imeli pri izvajanju nelegalnih aktivnosti jasno razdeljene vloge in naloge. Pri ustvarjanju mreže preprodajalcev na območju Policijske uprave Celje so bili izredno iznajdljivi in previdni.

V času preiskave so osumljenim zasegli:

– kilogram in pol kokaina,

– 800 g heroina ter

– 1300 g MDMA (Ecstasya)

 

V zaključni akciji so opravili dvanajst hišnih preiskav in pridržali dvanajst oseb dobro organizirane kriminalne združbe, ki je na območju Slovenije izvrševala kazniva dejanja s področja tihotapstva in preprodaje prepovedanih drog. Deset so jih privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je devetim odredil pripor,  je  na novinarski konferenci povedal pomočnik vodje celjskih kriminalistov Aleš Slapnik.

PUC2 -Aleš Slapnik, pomočnik vodje celjskih kriminalistov

Pri združevanju na področju preprodaje je poleg  že znane hierarhije  očitno to da gre za povezave z združbami iz Zahodnega Balkana, ki se pri nas povezujejo na več podlag  kot so sorodstvene, stanovske in podobno, pravzaprav kot klani.

Za storjena kazniva dejanja jim grozi od 5-15 let zaporne kazni

Zaradi suma storitve 36 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami po čl. 186/I in III Kazenskega zakonika smo ovadili 13 oseb, starih od 28 do 51 let. Vsi so slovenski državljani. Za storjena kazniva dejanja jim grozi od pet do petnajst let zaporne kazni.

 

Med člani kriminalne združbe so bili nekateri tako na območju Slovenije, kot tudi v tujini, v preteklosti že obsojeni za kazniva dejanja s področja prepovedanih drog, ali specialni povratniki,  kot jim pravijo na  policiji.

PUC3- Mišo Radovančević vodja oddelka za prepovedane droge na GPU

Preiskovanje kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog je za policijo prednostna in stalna naloga, saj je Slovenija zaradi svojega geostrateškega položaja zanimiva za različne kriminalne aktivnosti pripadnikov organiziranih kriminalnih združb. Organizirane kriminalne združbe se pri svojem nezakonitem delovanju povezujejo med seboj tako doma, kot tudi v tujini, meni Vodja oddelka za prepovedane droge na Generalni policijski upravi Mišo Radovančević .

 

Spremljanje trendov preprodaje in tihotapljenja

V slovenski policiji se zavedajo problematike s področja prepovedanih drog, zato kriminalisti dnevno spremljajo in proučujejo trende preprodaje in tihotapljenja prepovedanih drog.

PUC4-Zasežena droga

V zadnjih letih so na območju celotne Slovenije zaključili najmanj 20 izredno odmevnih preiskav s področja prepovedanih drog, prijeli več pomembnih članov organiziranih kriminalnih združb in zasegli večje količine različnih prepovedanih drog, s čimer so kriminalnim združbam povzročili večmilijonsko finančno izgubo.

Za koliko časa je merljiv učinek teh uspešnih akcij policije?

Sicer pa same preiskave ne dajejo odgovora na eno najbolj bistveno vprašanje ali dilemo: Ali je policija s svojim  delom, ki ga sicer ni malo, prekinila kašno pot, kanal  dobave distribucije in prodaje  prepovedanih drog  tako da so se morale podobne združbe ogniti Slovenije  ali je to bilo začasnega pomena tako da so se »prestrukturirali« glede  na logistiko, ki jo pri tem uporabljajo.

Permanentno delovanje  je smiselno v kolikor daje rezultate, ki kažejo jasno sliko  pri uspešnosti zatiranja tovrstne oblike kriminala.

 

Vane T. Costa

Vir in foto:  NK  PUC

Mogoče vam bo všeč