Rusko-beloruske enote se pripravljajo na konflikt v Ukrajini (foto Oleg Nekalo)
EvropaPolitikavojna območja

Rusko-beloruska grožnja Ukrajini vedno prisotna v zraku

Kot navajajo iz  ukrajinskih agencijskih virov, je sovražno letalstvo včeraj čez dan izvajalo vadbene  lete v zračnem prostoru Belorusije, navajajo iz generalštaba ukrajinske vojske.

Razmere se niso bistveno spremenile v smeri Polesja in Volina, Rusija in Belorusija še naprej razmeščata skupne regionalne skupino čet.

Med vojsko Ruske federacije in Belorusije “so neredki  primeri konfliktov na podlagi nacionalne pripadnosti in predrznega odnosa Rusov do Belorusov,” navajajo v  povzetku generalštaba oboroženih sil Ukrajine, ki je objavljen na Facebooku.

Ruska vojna proti Ukrajini

Beloruske oblasti so svoje ozemlje preprosto dale Ruski federaciji za  morebitno obsežno invazijo na Ukrajino. Ukrajina je bila večkrat obstreljena z beloruskega ozemlja.

Sprva je psevdo-predsednik Belorusije Aleksander Lukašenko trdil, da se njegova država ne bori proti ukrajinski državi, kasneje pa je vpletenost v vojno priznal.

Lukašenko je, kot navajajo,  10. oktobra napovedal napotitev mešano skupino belorusko-ruskih čet. Kasneje so ruski naborniki prispeli v Belorusijo.

V Generalštabu oboroženih sil Ukrajine menijo, da obstaja grožnja novega napada na Ukrajino iz Belorusije. Po mnenju analitikov britanske obveščevalne službe in Ameriškega inštituta za preučevanje vojne (ISW) je verjetnost invazije na Ukrajino iz Belorusije minimalna. Grozeča pa v vsakem primeru.

Prevedel in pripravil: Vane T. Costa

Vir: unian&vtc

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa