Lokalne volitve na severu Kosova(foto:Tanjug)
BalkanSvetTwitter noviceV fokusuVolitve

Sizifovo delo Srbov na Kosovu: “Izredne volitve v štirih občinah na severu Kosova. Srbi se ne udeležujejo lokalnih volitev na severu Kosova”

V štirih občinah na severu Kosova danes potekajo izredne volitve za župane Severne Mitrovice, Zvečana, Leposavića in Zubnega Potoka. Kamen spotike je ta, da v občinah s pretežno srbskim prebivalstvom ne morejo sprijazniti, da je to del neodvisne države Kosovo. Posebej je nastal problem  ko so morali dokončno srbske registrske tablice zamenjati za kosovske. Takrat so štirje župani odstopili iz svojih županskih pozicij.  Državljani srbske narodnosti zavračajo volitve in bojkotirajo volitve. Oblasti iz Beograda so sporočile, da pričakujejo, da bo volitev volilo približno odstotek volivcev.

Volitve sledijo, se dogajajo, potem ko so se kosovski Srbi odločili zapustiti institucije kot odgovor na zavračanje Kosova, da izpolni obljubo o oblikovanju Skupnosti srbskih občin.

Volitve, ki jih organizira Kosovo, potekajo v zabojnikih pod močnim policijskim varovanjem in pod nadzorom vojakov francoskega kontingenta CFOR.

Srbska kandidatka za županjo Sladjana Pantović na volišče v spremstvu policije(Foto: splet)

Od desetih kandidatov, kolikor jih je prijavljenih za župana, le eden prihaja iz srbske skupnosti. Pa še ta gre na volišče v spremstvu policije, da je ne bi ovirali in napadali njeni rojaki srbskega porekla.

Eno je jasno. Država Kosovo je in bo ostala. Ozemlje teh štirih občin je na Kosovu. Vsa preigravanja, da bi to uredili po balkansko, posebej po zamislih Srbije, v obliki zamenjave ozemelj so jalova posla. Zavračanje realnega   in obstoječega stanja, je mlin na vodo srbskega debakla.  S tem dajejo slabo popotnico svojim rojakom za bodoče sožitje v državi Kosovo, ki je nedavno obeležila 15. leto obstoja.

Dejansko bi kot se v žargonu reče,  da bo Srbija  »odigrala« nasprotovanje in pomirjanje z usodo. Napada na Kosovsko državo ne bo. NATO je tam doma. Srbija bo prenehala nagovarjati rojake na Kosovu naj se priključijo institucijam. Svojo žrtev bo opisala kot »zmago«.  In svet bo živel dalje, srbska politična »surla« bo visela do tal. Kosovo kot enovita država bo šla naprej z bojkotom ali ne.

Vane T. Costa

foto: splet

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Balkan