Foto:Tegov
EvropaGospodarstvoSlovenijaTurizem

Grčija išče bolgarske delavce za čez poletje. Kako je pri nas?

Grčija  tako kot vsako poletje tudi za letošnje poletje čaka na Bolgare  kot  sezonske delavce, poroča Nova TV, bolgarska zasebna TV. To še posebej velja za obmejna in severno grška letovišča, kjer naj bi svoje poletne počitnice preživljali številni Bolgari . Bolj priročno, prijetno in koristno je najeti bolgarske delavce, ki potem delajo z bolgarskimi turisti. Znanje bolgarskega jezika je prednost za zaposlene v grških letoviščih. Lažja komunikacija in večja sproščenost teh prinese zagotovo več

Kos-Grčija (Foto: Tegov)

“Vedno iščemo delovno silo. Pred kratkem smo jih  iskali  predvsem v Bolgariji, zaposlene, ki znajo bolgarščino. Dobro je, da znajo angleško, da so vljudni, da se znajo pogovarjati s stranko. Mislim, da med bolgarskimi in grškimi delavci ni razlike. Bolgari znajo bolgarščino in to potrebujemo tukaj. Osnovna plača se giblje okoli 750 evrov, od te naprej pa se plačilo začne. Več ko delaš, več denarja boš dobil,« je pojasnjeval  grški delodajalec.  Po njegovih besedah ​​večina grških hotelov svojim delavcem zagotavljajo  sobo, nekateri celo en dnevni obrok.

Nebo nad Roglo(Foto: Tegov)

Če primerjamo z nami tukaj, posebej  tam kjer je delo strogo sezonsko in ne celoletno, imamo podobno, pa vendar nekoliko obrnjeno sliko. Leta in leta so slovenski delavci v turizmu imeli za svoje »sodelavce« iz območij nekdanje skupne države. Sami med sabo so se pogovarjali v njihovem jeziku, ki so ga pri nas, posebej starejši, imeli v osnovni šoli. Sedaj, posebej pa zadnji dve sezoni, prihajajo delavci iz Indije ali Egipta. Predvsem kuharji. Upajmo da ne tudi direktno strežno osebje.

V prid  temu gre tudi nedavna izjava slovenskega premierja, ki je na velik zvon( na Mednarodnem industrijskem sejmu  v Celju) obesil novico o skorajšnjem odpiranju slovenskega konzulata na Filipinih. Celo da nekatera podjetja že majo svoje campuse za uvajanje v poklice, ki jih Slovenija »potrebuje«.   Pri nas pride celo do spremembe populacijske slike.  Tisti ki bodo to organizirali in pripeljali delovno silo bodo pripeljali delavci, sredina v katero pridejo bo »pridobila« ljudi z vso svojo mentalno in socialno »prtljago.« Marsikje se pojavlja bojazen da, ob preveč liberalni, na momente konfuzne naselitvene in zaposlitvene politike ter zakonodajno nedorečene situacije, pride do stanj,  ki jih nočemo imeti doma.

Ali bo sama EU in posamezne njene članice poiskale odgovore na te »izzive« ali se bo prepustila stihiji?

Bog ne daj!!!

Vane T. Costa

Vir: vtc&bgdnes

Foto: Tegov

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa