Nekategorizirano

Situacija v bolnišnicah je na zgornjem robu

Kot je za pojasnila infektologinja in vodja strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović, najnovejše številke kažejo, da se morda res bližamo vrhuncu drugega vala epidemije. “Trenutno smo v situaciji, ko je tisto, kar nam res pove o gibanju epidemije, število hospitaliziranih bolnikov, in sicer zaradi sprememb v načinu testiranja. Tu moramo biti previdni pri interpretaciji podatkov,” je opozorila.

Beovićeva je dodala, da je bila malenkost optimistična že prejšnji konec tedna, pa se je med tednom izkazalo, da za to ni bilo razloga, saj so se bolnišnice skokovito polnile. “Situacija je v bolnišnicah na zgornjem robu,” je ponovila. Čas bo po besedah Beovićeve pokazal, kje smo.

“Na vsak način moramo ne samo spraviti situacijo na neki plato, ki pomeni, da lahko stanje vzdržujemo z ukrepi, ki jih imamo. Na vsak način pa si ne želimo, da bi ti ukrepi trajali, saj so za naša življenja zelo neprijetni, dobesedno ogrožajoči sami po sebi. Želimo si, da bi ti ukrepi imeli učinek, ki bi obrnili krivuljo navzdol, saj bo lahko samo v tem primeru mogoče govoriti o sproščanju in nekoliko bolj normalnem življenju vsaj nekaj časa,” je pojasnila.

Je pa infektologinja dodala, da nas čaka še nekaj mesecev takega življenja. “Moramo biti izjemno previdni, saj lahko ogromno naredimo na individualni ravni. Od tega je odvisno, ali bodo potrebni ukrepi na državni ravni. Pričakujemo, da bo naslednje leto del težav rešilo učinkovito cepivo. Do takrat je treba zdržati s čim manj žrtvami,” je sklenila.

Bris za vse s sumom na okužbo
Ministrstvo za zdravje je v sicer petek spremenilo testiranje na novi koronavirus. Skladno s priporočili strokovne svetovalne skupine bodo brise znova jemali pri vseh ljudeh s sumom na covid-19. Izvajalci bodo morali odvzeme brisov zagotavljati najmanj osem ur dnevno, bris pa morajo zagotoviti še isti dan oziroma najpozneje v 24 urah. Večjim zdravstvenim domovom na ministrstvu naročajo, naj odvzem brisa zagotovijo tako, da je mesto odvzema pacientu čim bližje. Če brisa ne bodo mogli zagotoviti v tem časovnem okviru, bodo osebo napotili na drugo odvzemno mesto, kjer je pravočasen odvzem mogoč.

Če je obolelih več družinskih članov, se bo še naprej smiselno presojalo, ali naj se na odvzem napotijo vsi družinski člani.

 

 

Mogoče vam bo všeč