Makedonski parlament potrdil novo vlado! (foto twitter)
BalkanEvropa

Severna Makedonija dobila novega premierja –vozil bo po istih tirnicah. V brezizhodnost.

Makedonsko  Sobranie(parlament) je v nedeljo zvečer potrdilo novo vlado socialdemokratskega kandidata  Dimitra Kovačevskega, s čimer  je v državi končana dvomesečna politična in parlamentarna kriza. Novi premier je bil v vladi svojega predhodnika Zorana Zaeva, ki je odstopil po porazu stranke na jesenskih lokalnih volitvah, namestnik finančnega ministra. Zaev mu je danes že predal posle.

Za vlado Kovačevskega, doktorja ekonomskih znanosti in vodjo socialdemokratov (SDSM), je v sobranju glasovalo 62 poslancev, proti jih je bilo 46, poroča tamkajšnja nacionalna   tiskovna agencija

Dimitar Kovačevski in ministri vlade(foto twitter)

Opozicijski poslanci so glasovali proti, v dvodnevni razpravi pa so vztrajali, da pomeni nova vlada nadaljevanje dosedanje in da ne bo kos izzivom. Trdili so tudi, da nima politične legitimnosti, ker novi premier ni bil kandidat na nobenih volitvah in ker je vladna koalicija izgubila na lokalnih volitvah. Ta vztraja, da ji daje legitimnost zmaga na volitvah leta 2020.

Večina  v parlamentu in sama vlada sta na trhlih(steklenih) nogah, nestabilni in nefunkcionalni. Stara-Nova vlada  je sestavljena iz izčrpanih in kompromitiranih kadrov, ki jih vodi  postavljena marioneta Kovačevski in nima legitimnosti, sposobnosti in avtoritete, da bi vodila, še manj pa, da bi državo izvlekla iz skupno štirih  razglašenih kriznih situacij na ozemlju Makedonije, tudi predpristopno  blokado na  poti v EU.

Za te obstoječe krizne situacije in splošno slabo stanje v državi je odgovoren tudi novi predsednik vlade, ki je kot prejšnji  namestnik finančnega ministra in tesen sodelavec Zorana Zaeva sodeloval pri oblikovanju napačnih politik, ki so povzročile pustošenje na terenu. v zadnjih 5 letih ekonomije, izobraževanja, zdravstva in zmanjšano krizno upravljanje na improvizacijo.

Nelegitimna in impotentna nova vlada

Stara-nova  in preoblečena vlada nima ljudske legitimnosti in je produkt težkega poraza SDSM na lokalnih volitvah. Gre za kontinuiteto kriminala, korupcije in nesposobnosti. Tudi za kontinuiteto raznarodovanja in propada  ugleda kredibilne države.

S to vlado, pravijo poznavalci, RS Makedonija bo samo uspešno padala in potonila v morju lastnih neuspehov in brezizhodnosti. In  bo nasedala vse globlje v morju laži in  samoprevare.

V takšnem primeru pride še hitreje do nujnega in edino možnega. Do popolne nelegitimnosti in propada vlade. In dvig iz pepela. Tudi s pomočjo novih volitev, ki morajo reflektirati   voljo naroda in s tem morebitne  nove oblasti ki bodo dobile zagon za izničenje nekajletne razgradnje države v vseh segmentih. To rabijo in ne marionete, ki jim že prvi dan prinese darilo o postavitvi obstoja makedonske manjšine v sosednji Bolgariji  na stranski tirali celo kot neobstoječe vprašanje.

Slabo je za nekaj dobro. Traja ne dolgo in za njim se pričakuje samo dobro. Za vse.

Vane T. Costa

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Balkan