Nekategorizirano

Sergej Sobyanin, župan Moskve, o drugem valu korona virusa v Rusiji

Nobenega drugega vala korona virusa ni,  pač pa se prvi val  nadaljuje v različnih regijah Rusije, je na televizijskem kanalu  TV Rusija 24, danes dejal župan Moskve Sergej Sobjanin.

“Danes  se govori o drugem valu pandemije, ki pa v resnici  ni drugi val –gre  za prehod prvega vala po  drugih različnih regijah. Nekatere regije so dale skoz ta val, na primer Moskva, v bistvu  podobne razmere kot jih imajo nekatere ruske regije. Virus ni izginil, vendar so največje  »dosežki«  in števila okuženih izginile ali so se zelo zmanjšale. Druge regije so se  šele pravkar približale temu večjemu porastu okuženih, tretje pa so ta hip v epicentru pandemije.”

Pojasnil je, da je zaradi “drugačnega časa prehoda” pandemije iz enega v drugi stadij, potrebna  natančna prilagoditev ukrepov po regijah, včasih pa tudi  po mestih in občinah in administrativnih enotah. Danes je bilo v 84 ruskih regijah registriranih 5.205 novih primerov okužbe s korona virusom SARS-CoV-2. Tretji teden zapored je dnevni prirastek okužb od  0,5 odstotka

Pred tem je nekje  Vladimir Putin dejal, da pozitivno ocenjuje prakso izrednih in posebnih pooblastil voditeljem regij, s posebnimi kompetencami za boj proti pandemiji. Predsednik je poudaril, da oblasti z razlikami v “življenjskih razmerah in delovanju gospodarstev” v vseh regijah ne morejo ukrepati  po istem vzorcu in na enak način. Važno je da bo spoprijemanje  z COVID 19  in njegovo nevtraliziranje in zajezitvijo čim bolj uspešno. Kot se da razbrati iz poročil, to počnejo dokaj uspešno.

V Moskvi je v ravno iztekajočem se dnevu umrlo 13 bolnikov s potrjeno okužbo s  korona virusom, so za 5. september sporočili iz  tamkajšnjega operativnega štaba.

Tako je skupno število smrtnih žrtev v prestolnici  doseglo 4.891. Poleg tega so v zadnjih 24 urah moskovski zdravniki pozdravili 1.312 bolnikov s COVID-19. Skupno število ljudi, ki so se v prestolnici opomogli od okužbe, se je povečalo na 220.407.

Vane T.Costa

 

 

Mogoče vam bo všeč