Nekategorizirano

Sejem SOBRA 2018 odprl svoja vrata

Na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni je bil danes, v četrtek 20. septembra, slavnostno odprt 7. Mednarodni sejem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja SOBRA 2018. Letos se na njem predstavlja 110 razstavljavcev iz 11-ih sodelujočih držav na 16.000m2 razstavnih površin. Dodatno pa je predstavitvenemu poligonu, demonstracijskem prostoru in prostoru za tekmovanja namenjeno še 35.000m2 prostora.

Otvoritvi sejma SOBRA, ta čast je pripadla novemu, tudi nekdanjemuministru za obrambo Karlu Erjavcu,  so prisostvovali številni visoki gostje, med njimi: Alan Geder, načelnik generalštaba SV vojske, Ernest Anželj, namestnik poveljnika sil SV, Franci Koračin, pomočnik načelnika generalštaba, Zoran Petrovič,  častnik za civilno vojaško sodelovanje, Dušan Lazar poveljnik rovskega bataljona 72. brigade, Uroš Paternus, poveljnik 72. brigade, Klemen Grošelj, državni sekretar MORS, Simon Velički, generalni direktor Policije, Darko But, generalni direktor URSZR, Martin Smodiš, vodja izpostave URSZR  Murska Sobota, Srečko Šestan, poveljnik CZRS, Janko Cerkvenik, predsednik GZS, Uroš Krek, svetovalec predsednika republike za nacionalno varnost, Boštjan Hožič, urad predsednika države, Alexander Majcan, svetnik okrajnega glavarja, Avstrij, Lajos Dániel Fehér, ekonomski ataše, veleposlaništvo Madžarske, József Gulyás, vojaški ataše, Madžarska, Mykhailo F. Brodovych, veleposlanik Ukrajine, Ivan Kramberger, predsednik združenja policistov Slovenije, Emil Ferjančič, vodja službe za javno diplomacijo, Paolo Trichillo, veleposlanik Italije, Samo Bevk, predsednik odbora za obrambo, Petra Posega, predstavnica Britanskega veleposlaništva, Jože Renar, direktor Grozda obrambne industrije Slovenije, Ivan Kralj, predsednik GOIS …

Prisotni so bili tudi vojaški atašeji, akreditirani v Republiki Sloveniji iz Avstrije, Madžarske, Kitajske, Irana, Poljske, Nemčije, Brazilije, ZDA, Ruske federacije, Turčije, Srbije, Združenega kraljestva, Švice in Francije.

Na sejmu SOBRA 2018 bo od 20. do 23. septembra ob najnovejši opremi za obrambo, varnost, zaščito in reševanje letos še posebej izpostavljena oprema za gasilce ter gasilska vozila.  Ob njih bodo predstavljeni najsodobnejša oborožitev, transportna sredstva, elektronska in optična oprema, informacijska, komunikacijska in laboratorijska tehnika ter izdelki za preskrbo. Razstavljavci ponujajo tudi opremo za osebno zaščito, oblačila, obutev, medicinski in sanitetni material, pripomočke za reševanje ob poplavi, požaru in potresu, protivlomno zaščito in alarmne sisteme, mobilno opremo za zaščito objektov in območij pred poplavami, pripomočke za orientacijo pa tudi opremo za prvo pomoč in varstvo pri delu.

Ob poslovnih razstavljavcih se Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije, Slovenska vojska, Policija, Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje ter Gasilska zveza Slovenije predstavljajo s strokovnimi razstavami in posveti, s svetovanji obiskovalcem, dinamičnimi predstavitvami in izobraževalno – družabnimi prireditvami.

Direktorat za obrambne zadeve Maribor v četrtek, 20. in v petek, 21. septembra izvaja na sejmu SOBRA seznanitev 2.000-ih obveznikov z dolžnostmi in pravicami po zakonu o vojaški dolžnost ter o možnosti prostovoljnega vključevanja v Slovensko vojsko. Pripadniki Slovenske vojske jim bodo predstavili opremo, znanja in vojaške poklice, v katere se lahko vključijo.

V soboto, 22. in nedeljo, 23. septembra bo pomen vzgoje za zaščito in reševanje podčrtalo Državno člansko in mladinsko gasilsko tekmovanje za memorial Matevža Haceta. Na njem se bo pomerilo kar 5.000 tekmovalcev iz 497 gasilskih društev.

Sejem SOBRA bo vabil vse, ki skrbijo za nacionalno, javno in osebno obrambo, varnost, zaščito in reševanje od četrtka, 20. do nedelje 23. septembra od 9.00 do 18.00 ure, oz. v nedeljo, zadnji dan do 16.00 ure. Sejemskemu zaključku bo sledilo še svečano zaprtje Državnega članskega in mladinskega gasilskega tekmovanja za memorial Matevža Haceta v nedeljo ob 17.00 uri na stadionu z velikih mimohodom ter postrojem vseh gasilskih enot.

Mogoče vam bo všeč