Nekategorizirano

Sejem bil je živ

Danes so se v Gornji Radgoni zaprla vrata 56. mednarodnega kmetijsko živilskega sejma AGRA 2018. Presek šestdnevnega sejemskega dogajanja je ob koncu letošnje prireditve strnil predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec.

“Letošnja 56. Agra je bila v znamenju mladih, zato tudi nov slogan Sejem nove generacije. Že otvoritev sejma je nakazovala, da z mladimi, novimi generacijami mislimo resno, saj je sejem slavnostno odprl predsednik slovenske podeželske mladine Rok Damijan.

Mladi so pripravili vrsto dogodkov, ki so opozarjali na pomen ostajanja mladih na podeželju, pa tudi na številne nove oblike kmetovanja in dejavnosti. Osnovno vodilo pa je v tem, da razlike v razmerah za življenje na podeželju in v mestu zmanjšujejo in da mladi na podeželju ne ostajajo zgolj zaradi ljubezni do kmetovanja in kmetijstva, ampak tudi zaradi ekonomske računice.

Sejem nove generacije je bil podkrepljen tudi na razstavnih prostorih. 1840 razstavljavcev iz 32 držav je predstavljajo nove generacije strojev in nasploh kmetijske tehnike, ki je opremljena z računalniki, navigacijskimi sistemi in seveda vsemi sodobnimi tehnikami, tudi elektroniko. Tudi živilska in živilskopredelovalna industrija se je v celoti predstavljala potrošnikom v najlepši luči, pa seveda tudi trgovini, in kazala, da je to vrhunska panoga, ki ji lahko zaupamo.

Poleg industrije so se predstavljali kmetje z dopolnilnimi dejavnostmi, čebelarji so dobili medeni hram in novo medeno kraljico, Haloze, ki so letos ponosne na svojo vinsko kraljico Slovenije, so postavile haloški klopotec v vzorčnem nasadu.

Vzorčni nasad je bil letos tako bogat,  kot če nikoli, saj je bilo v njem predstavljenih čez 500 različnih vrst rastlin, od vrtnin, zdravilnih zelišč in rož do sadnega drevja ter gozdno-parkovnega nasada. Tudi v sejemskih hlevih in maneži smo lahko opazovali živali in spremljali številne dogodke.

Osrednji prostor sejemskega dogajanja pa je pripadal Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo ni prehrano in ministrski ekipi, ki je poskrbela za vsebine na večini strokovnih posvetov ter na podelitvah priznanj in medalj.

Ob koncu sejma bomo zaznamovali 50 let sodelovanja z avstrijsko Štajersko, ki je naše naravno zaledje, saj je prav Avstrija tista država, iz katere prihaja največ obiskovalcev iz tujine. Med 32 državami, ki so sodelovale na letošnjem sejmu z razstavnimi prostori in izdelki, pa je imela osrednjo vlogo Makedonija, ki je bila dežela partner. In izkazala se je kot zanesljiv partner, zato ji želimo veliko uspeha pri njenih prizadevanjih za vstop v evropske integracije.

Kot predstavnik organizatorja lahko ocenim letošnji Agro kot izredno uspešno v vseh vidikih. Tudi vreme nam je bilo naklonjeno. Izkazalo pa se je spet, da je največja težava Gornje Radgone prometna infrastruktura v tem delu Slovenije.

Vsako leto namreč izvajajo rekonstrukcije cest prav na vpadnicah v Gornjo Radgono, to nam prav gotovo zmanjšuje tudi obisk sejma, ki pa je bil kljub temu na ravni prejšnjih let in bo krepko presegel 110 tisoč obiskovalcev.

Na koncu bi se zahvalil vsem razstavljavcem, institucijam, obiskovalcem pa tudi vsem delavcem, ki se delali v tem času, ter Gornjeradgončanom, ki so imeli v tem tednu mestni utrip.

Mogoče vam bo všeč