Nekategorizirano

Se je dokončno podrl načrt sodnika Žirovnika, da se Kanglerju maščuje z uporabo nedovoljenih prikritih preiskovalnih ukrepov?

Tožilstvo v Murski Soboti je umaknilo obtožnico proti nekdanjimu mariborskemu županu Francu Kanglerju, njegovi direktorici mestne uprave Milici Simonič Steiner in takratnem vodji urada za komunalo Viliju Eisenhutu v zadevi Kolektor, kar je danes za STA potrdil vodja soboškega tožilstva Drago Farič. Franc Kangler je novico pospremil s komentarjem, da tožilstvu kaj drugega ni preostalo, zanj pa je bolj pomemben omenjeni sklep o izločitvi dokazov, ki ga je sprejel senat okrožnega sodišča v Murski Soboti pod vodstvom okrožne sodnice svetnice Natalije Goldinskih Husar. Komentar je Kangler sklenil v športnem žargonu, in sicer da je rezultat med njim, policijo in tožilstvo 22 proti 0 v njegovo korist. 

Spomnimo, v zadevi Kolektor je mariborsko tožilstvo Francu Kanglerju, Milici Simonovič Steiner in Viliju Eisenhutu očitalo,  da so zlorabili položaj ob gradnji nove tržnice v Mariboru, s čimer naj bi družba Konstruktor VGR za komunalne kolektorje pridobila 150.000 evrov protipravne premoženjske koristi. Očitke tožilstva so obdolženi zanikali že na predobravnavnem naroku pred dvema letoma, njihovim besedam pa mariborski tožilci in sodniki niso želeli prisluhniti, temveč so se kot pijanec plota držali protipravno pridobljenih policijskih prisluhov, za katere je odredbo podpisal preiskovalni sodnik Janez Žirovnik.

Vpletenost v politično sodni obračun s Francem Kanglerjem po svoje izpričujejo tudi danes izrečene besede Franca Kanglerja, ko je dejal, da je Janez Žirovnik “na čudežen način postal sodnik, da politično obračunava z drugače mislečimi”. “Posledica tega pa je, da je tožilstvo umaknilo obtožnico,” je povedal Kangler in dodal, da mu sedem let niso dovolili zaslišati niti ene priče.

Konstrukt preiskovalnega sodnika Janeza Žirovnika, nekdanjega uslužbenca SOVE, da se v španoviji s policijo in tožilstvom maščuje Francu Kanglerju, ki ga je šest let nadzoroval kot vodja parlamentarne komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb, se je pričel podirati z julijskim sklepom Vrhovnega sodišča, ki je razveljavilo še drugo obsodilno sodbo zoper Kanglerja, pri čemer so vrhovni sodniki ugotovili, da so mu mariborski sodniki kršili pravico do obrambe, ker v postopku niso ugodili njegovi zahtevi za zaslišanje preiskovalnega sodnika Janeza Žirovnika, ki je podpisal odredbo o prikritih preiskovalnih ukrepih proti Kanglerju, nekdanjih poslancev Rudolfa Mogeta in Jožefa Jerovška in nekdanjega načelnika mariborske upravne enote Željka Vogrina. 

Zadeva je romala na murskosoboško okrožno sodišče, mariborsko je bilo namreč s Kanglerjem “okuženo” vzdolž in počez. Pred soboško okrožno sodnico Natalijo Goldinskij Husar  je naposled po šestih letih zahtev prišlo do prvega soočenja Kanglerja in Žirovnika, o njunem odnosu pa so pričali tudi Moge, Jerovšek in Vogrin. Žirovnik je sicer na sodišču zanikal, da bi na sejah komisije za nadzor varnostnih služb s Kanglerjem prihajal v osebni konflikt in so bila med njima posredi le strokovna in ne osebna razhajanja, čemur pa  sodnica Goldinskih Husarjeva ni nasedla in je pritrdila Kanglerjevi resnici.

Sklenila je, da po oceni sodišča obstaja upravičen dvom o nepristranskosti sodnika Janeza Žirovnika pri izdaji odredb o prikritih preiskovalnih ukrepih proti Kanglerju in da se je potrdila dokazna teza obrambe, da je dejansko med Kanglerjem in Žirovnikom šlo za takšne konflikte, da so prerasli v osebni konflikt. Logična posledica te ugotovitve je bila tudi novembrska izločitev tako rekoč vseh dokazov iz spisa, ker so bili po njenem mnenju pridobljeni s kršitvijo obtoženčeve pravice do nepristranskega sojenja.

Kazenski spis zoper Kanglerja, Steinerjevo in Eisenhuta je postal naenkrat prazen, zato se je tožilec Drago Farič odločil da umakne obtožnico in o tem včeraj seznanil tudi sodišče. 

In kako je preiskovalni sodnik Janez Žirovnik po “sodniško” utemeljil razloge, zakaj proti Francu Kanglerju uvesti prikrite metode prisluškovanja. Teh nekaj stavkov je več kot dovolj in so vredni vsega zgražanja. 

Da bo sodnik Janez Žirovnik, Bojan Požar ga je v Požareportu imenoval “lovec na Kanglerja,” slej ko prej pokazal tudi svoj politični obraz, ni bilo potrebno čakati dolgo. Na volilno nedeljo 2. decembra se je udeležil povolilne zabave novega župana Maribora SMC-jevega Saše Arsenovića in s kozarcem veselo nazdravljal zmagovalcu. Udeležba na tovrstni zabavi je za sodnika, ki mora ohraniti politično nevtralnost, najmanj nehigienična, če že ne hudo sporna!

O Žirovnikovi udeležbi na Arsenovičevi zabavi bi moral danes spregovoriti Sodni svet, vendar so ga zaradi bolezni članov preložili.

Ps.

Od 22. zadev proti Francu Kanglerju je bilo 21 kazenskih, 20 jih je pravnomočnih, 2 sta še nepravnomočni, odprt je samo še primer lutkovno gledališče.

Mogoče vam bo všeč