Nekategorizirano

Še en črni dan za Slovenijo. Okuženih skorej 400 ljudi, 4 ljudje so umrli!

V ponedeljek je bilo ob 3308 opravljenih testih na novi koronavirus okuženih 397 oseb. NIJZ je bil danes dodatno obveščen o enem slovenskem državljanu, ki je bil pozitiven na testiranju v tujini, tako da skupno število znaša 398, je na novinarski konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin. Okužba je bila potrjena pri 12 odstotkih vseh testiranih. Zaradi hitrega porasta števila okužb in polnjenja kapacitet v bolnišnicah se bo popoldan sestala vlada v krizni sestavi. 

Bolniško oskrbo je potrebovalo 180 okuženih s covid-19, 32 jih je bilo na intenzivni negi, štiri osebe so umrle. “Virus se še najprej najhitreje širi med zdravstvenimi delavci in med zaposlenimi na šolah, a delež vseh okuženih v izobraževalnem sistemu še naprej zelo, zelo nizek,” je poudaril Kacin.

 Dnevna statistika na število novo okuženih v zadnjih 14 dnevih na 100.000 prebivalcev je narasla na 178,91. S tem smo dosegli vse kriterije za uvedbo tretjega paketa oranžne faze v načrtu ukrepanja ob drugem valu.

Zaradi hitrega porasta števila okužb in polnjenja kapacitet v bolnišnicah se bo popoldan sestala vlada v krizni sestavi, skupaj s Svetovalno skupino ministrstva za zdravje. Sestanek bo namenjen usklajevanju pred sprejemom novih ukrepov v skladu z načrtom ukrepanja za drugi val epidemije, je napovedal Kacin. Vlada bo o njih odločala na sredini seji.

Tretji sveženj med možnimi ukrepi predvideva karanteno posameznih občin oz. regij, splošno prepoved obiskov v bolnišnicah in zavodih, zaprtje gostinskih lokalov, zaprtje fitnesov in športnih objektov za amaterje za skupinske športe, pravilo ene stranke pri frizerjih in kozmetičarkah, prepoved prireditev, verskih obredov in porok v posameznih občinah oz. regijah ter zaprtje nenujne zdravstvene in zobozdravstvene dejavnosti. Pri tem ni nujno, da vlada sprejme vse ukrepe, ampak lahko tudi le določene izmed njih.

 

Mogoče vam bo všeč