Nekategorizirano

SDS zmagovalka volitev

V novem sklicu parlamenta bo devet strank. Ob zmagovalki SDS, ki je prejela slabih 25% glasov in je med vsemi strankami dosegla najboljši rezultat v vseh osmih volilnih enotah, so parlamentarni prag  prestopile še Lista Marjana Šarca, SD, SMC, Levica, NSi, DeSUS, Stranka Alenke Bratušek in SNS. SDS bo imela v DZ 25 poslancev, ob dosedanjih poslancih se vanj vračata Alenka Jeraj in Zvone Černač.

Na osmih parlamentarnih volitvah je 1,7 milijona volilnih upravičencev izbiralo med 25 strankami in njihovimi 1.636 kandidati. Oddanih je bilo 889.142 glasovnic, od teh jih je po 99,89 odstotka glasov 879.068 veljavnih in 10.074 neveljavnih. Trenutni podatki kažejo, da je bila udeležba na osmih državnozborskih volitvah 51,97-odstotna.

Po podatkih DVK, ki je doslej preštela 99,89 % glasov je največ, 24,96 odstotka glasov prejel SDS, 12,66 odstotka Lista Marjana Šarca, sledijo pa SD (9,92 odstotka glasov), SMC (9,75 odstotka glasov), Levica (9,29 odstotka glasov), NSi (7,13 odstotka glasov), Stranka Alenke Bratušek (5,12 odstotka glasov, DeSUS (4,91 odstotka glasov) in SNS (4,20 odstotka glasov).

Na sedežu stranke SDS na Trstenjakovi ulici se je predsednik stranke Janez Janša najprej zahvalil vsem,ki so se udeležili predčasnih parlamentarnih volitev in poudaril, da je SDS dosegla višji rezultat kot je skupni rezultat obeh zasledovalcev (LMŠ in SD). 

” Hvala vsem, ki niso nasedli spinom in so v programu SDS prepoznali to, kar Slovenija potrebuje. SDS je odprta za sodelovanje. Pred nami so časi, ki potrebujejo sodelovanja, za to smo odprti. V naših vladah so sodelovali tisti, ki so pripravljeni delovati v dobro Slovenijo, pa čeprav jim strici niso dovolili. V partnerstvih za razvoj smo ponudili sodelovanje tudi opoziciji, ki smo ji omogočili nadzor nad državnimi podjetji, s čimer ji je bila zagotovljena neposredna kontrola nad upravljanjem državnega premoženja. Pred Sloveniji so notranji in zunanji izzivi, vemo, kateri so ključni izzivi. En od teh izzivov je stanje v slovenskem zdravstvenem sistemu, kjer je potrebno hitro ukrepanje. Slovenska moč je znotraj EU opešala, zadnje čase je videti, kot da je Slovenija obkrožena s samimi sovražniki, ne pa s sosedi. Nekatera odprta vprašanja pač zahtevajo potrpljenje. Če bo SDS vodila vlada, bo treba izkoristiti prednosti članstvo v EU. Slovenija je idealno središče evroregije, vse možnosti za to obstajajo, sem lahko vključimo rojake v zamejstvo in izkoristimo vse razvojne možnosti in geostrateški položaj Slovenije. Migrantska kriza je daleč največji izziv za EU, to velja tudi za Slovenijo, ki ni tranzitna pot za ilegalne migrante. SDS zagovarja solidarnost, ne pa norosti. Ko smo bili v vladi v devetdesetih letih, smo imeli resor, ki je skrbel za pomoč beguncem z območja nekdanje SFRJ, bilo jih je 70 tisoč, naš BDP pa je bil bistveno nižji kot sedaj. Treba je ločiti med begunci in migranti, ki iščejo koristi v bogatih evropskih socialnih mrežah. Smo v času največjega migrantskega vala, mnogim evropskim partnerjem smo povedali, da ljudem, ki prihajajo v Evropo po boljše življenje, treba omogočiti boljše življenje doma. Slovenija dosedaj tu ni prispevala veliko novih idej, v primerjavi s sosednjimi državami, med katerimi ena gradi bolnišnico v Siriji. Ta problem se je skušalo zabrisati in ga uporabiti za blatenje SDS tudi preko tujih medijev. SDS na prvo mesto postavlja blaginjo slovenskega človeka. Nikoli ne bomo rekli žal besede, ki iz resnične solidarnosti pomaga drugim, tudi migrantom. Nikakor pa ne bomo pristali, da slovenska vlada zanemarja domačega človeka. Mi smo pripravljeni pogovarjati, jutri je ponedeljek. SDS je kampanjo gradila na principu od vrat do vrat. Skušali smo prisluhniti čim več ljudem. Zelo dobro vemo, kaj so to ključni problemi od Prekmurja do Sežane. Po slovenskih domovih smo razdelili na deset tisoč slovenskih zastav. Veselimo se državnega praznika, ko bo Slovenija prvič povsem odeta v barve slovenske zastave, to so barve, ki ne izključujejo nikogar in smo nanje upravičeno ponosni.”

V ponedeljek bodo prišteli še glasovnice,  prispele po pošti iz Slovenije, teden dni pozneje pa še glasovnice iz tujine. Tedaj bodo torej znani končni rezultati volitev in struktura novega sklica DZ.
 

Mogoče vam bo všeč