Nekategorizirano

SDS: «Prihodnost Slovenije odvisna od digitalne preobrazbe!«

Danes je v Celju ob robu dogajanj na Mednarodnem obrtnem sejmu potekala novinarska konferenca, na kateri so Janez Janša, predsednik SDS, Franc Breznik poslanec SDS ter Mitja Glavnik  (Kriptovalute.si) in Peter Trček (Low Coins, predsednik Blockchain Think Tank Slovenia)  predstavili resolucijo o digitalni preobrazbi Slovenije, ki so jo pripravili skupaj s strokovnjaki področja tehnologije veriženja podatkovnih blokov. 

							 S to resolucijo  se želi doseči to,  da se Slovenijo  postavi v osrčje razvoja digitalizacije Predlagatelji  verjamejo, da  bi lahko na podlagi predstavljene resolucije poskrbi za uspešno in humano digitalno prihodnost. Vladi RS obenem priporočamo, da digitalizacijo vključi med prednostne naloge predsedovanja Svetu EU v letu 2021. Sami  predstavniki vlade to razumejo, se jim zdi rešitev ki je na mestu ne želijo pa za enkrat biti sopodpisniki le te.

Področje digitalizacije je eno od področij kjer bi Slovenija naredila preboj. Slovenija ima potenciale, znanja in vse potrebno da se to zgodi. Po besedah Janeza Janše  je »Slovenija bila pred leti z nekaterimi start-up podjetji v svetovni špici, potem pa je ta zagon nekoliko zamrl in zdaj precej »capljamo« za drugimi.« Znano je da še dan danes obstoja strah , oziroma bolj negativni prizvok ko se omenja digitalizacija , češ da je to nekaj skrivnostnega, ki mnogokrat uide nadzoru. Včasih se je družba dalo nadzorovati z ne dopuščanjem razvoja na področju kompjuterizacije in digitalizacije na prenekaterem področju. Znana je zgodba iz ’80. let, ko slovenski mladinci pisali Milki Planinc,  takratni predsednici ZIS (Naziv za Vlado v bivši državi), da ja dovoli uvoz  računalnikov, To se je kasneje zgodilo, seveda z omejitvami, pa vendarle. Današnjo družbo zavirati ali ne dopuščati njen napredek na tem področju, si težko predstavljamo.  Digitalizacija  je tako vseprisotna in potrebna, da tisti, ki se zoperstavlja temu, zapravlja ugled in bodočnost svojim državljanom.

Digitalizacija bi postavila našo državo med napredne, saj bi z njo in s tehnologijo veriženja podatkov Slovenija lahko doprinesla ogromen napredek EU. Po mnenju Janše bi lahko s pomočjo nove blockchain tehnologije »vzpostavili veliko večji red tudi v zdravstvu, kjer vsi vemo, da je sedaj velika kriza. Z uporabo teh sredstev bi omogočili večjo varnost in učinkovitost.« Janez Janša je ob tem povedal, da smo resolucijo poslali vsem poslanskim skupinam, vendar je ob tem koalicija takoj dejala, da dokumenta ne bodo podpisali, ga pa bodo verjetno podprli. »Ta resolucija je odprta za kakršnekoli predloge, kdorkoli lahko še kaj predlaga, za sprejetje pa se potrebuje večina. Naj bo to nacionalna odločitev, ki bo omogočila, da Slovenija »ulovi« druge države oz. jih celo vodi na nekaterih področjih.

Besedilo resolucije pa najdete tukaj: 

https://www.sds.si/sites/default/files/Resolucija_digitalna%20preobrazba_110919_1.pdf

V kolikor bo znanje ovirano z birokratskimi postopki in ovirami, to znanja ne bo čakalo da se »vremena kranjcem zjasnijo«, bo odšlo drugam. Zato je nujno da se za uspešno digitalizacijo družbe ustvarijo pogoji doma.

Franc Breznik,  poslanec in  koordinator delovnega telesa za pripravo resolucije o digitalizacije družbe , je  med drugim dejal, da je »prva modrost IT strokovnjakov to, da je digitalizacija kot dihanje. Torej, če bomo prenehali z njenim razvojem, bomo nekonkurenčni.« Poudaril je, da v SDS spremljamo vse tehnologije in procese 4. industrijske revolucije, od mehatronike, elektronike, elektromobilnosti, razvoja pametnih vasi in mest ipd., in da sinergije te tehnologije potrebujejo platformo. »Država se mora preobraziti, zato nujno potrebujemo platformo, ki bo temeljila na blockchain tehnologij.

Nato je svoj pogled na resolucijo predstavil Peter Trček, ki je tudi predsednik Blockchain Think Thank Slovenia. Trček je še poudaril, da ima Slovenija zelo dober temelj za razvoj te tehnologije, »vendar bi bili lahko na tem področju še uspešnejši, saj nam nekatere države, kot sta Malta in Estonija že jemljeta vso pozornost.«

Sicer pa če se, se vedno zatakne pri prožnosti in zamujeni priložnosti. Prav je enkrat da pri teh stvareh ujamemo vlak, pa ne samo ujeti ampak tudi prevzeti »lokomotivo » razvoja na tem področju. Ali smo dovolj modri, preudarni in sočasno dovolj hitri, to ne sme biti vprašanje , ja ali ne, ampak ali smo dovolj hitri.

Po mnenju Janše bi lahko s pomočjo nove blockchain tehnologije »vzpostavili veliko večji red tudi v zdravstvu, kjer vsi vemo, da je sedaj velika kriza. Z uporabo teh sredstev bi omogočili večjo varnost in učinkovitost.« Janez Janša je ob tem povedal, da smo resolucijo poslali vsem poslanskim skupinam, vendar je ob tem koalicija takoj dejala, da dokumenta ne bodo podpisali, ga pa bodo verjetno podprli. »Ta resolucija je odprta za kakršnekoli predloge, kdorkoli lahko še kaj predlaga, za sprejetje pa se potrebuje večina. Naj bo to nacionalna odločitev, ki bo omogočila, da Slovenija »ulovi« druge države oz. jih celo vodi na nekaterih področjih.« Zaključil je s tem, da Slovenija potrebuje digitalno preobrazbo in znanje doma, »a da bo znanje ostalo doma, moramo za to ustvariti pogoje.«

Poslanec SDS Franc Breznik je dejal, da smo pri pripravi resolucije želeli ustvariti besedilo, ki bo enostavno in ki bo vsebovalo najboljše predloge. Pri pripravi resolucije smo namreč sodelovali s strokovnjaki s področja tehnologije veriženja podatkovnih blokov. Dejal je, da je »prva modrost IT strokovnjakov to, da je digitalizacija kot dihanje. Torej, če bomo prenehali z njenim razvojem, bomo nekonkurenčni.« Poudaril je, da v SDS spremljamo vse tehnologije in procese 4. industrijske revolucije, od mehatronike, elektronike, elektromobilnosti, razvoja pametnih vasi in mest ipd., in da sinergije te tehnologije potrebujejo platformo. »Država se mora preobraziti, zato nujno potrebujemo platformo, ki bo temeljila na blockchain tehnologiji,«je dejal poslanec SDS. Po njegovem mnenju lahko Slovenija z digitalno platformo zastavi dobre elemente za prihod številnih IT podjetij, ki bi nato pomenili temelj našega blagostanja. »To bi bila tudi edina prava garancija, da bodo postali izdelki »made in Slovenia« najbolj kvalitetni,« je poudaril Breznik in dodal: »Slovenija bi lahko postala nov evropski Singapur. To naj bo cilj slovenstva – high tech tehnologija, ki bo omogočila gospodarstvo z visoko vrednostjo,« je za konec poudaril Breznik.

Mitja Glavnik iz podjetja Kriptovalute.si,  je izrazil zadovoljstvo, da je končno prišlo do »konkretnega dokumenta na področju blockchain tehnologije, ki ni le seznam želja, temveč uporabna resolucija, ki bi lahko omogočila napreden digitalni razvoj Slovenije«. »Ta resolucija ni političen projekt, temveč splošen projekt za Slovenijo in državljane. Razvoj digitalizacije je dejstvo, vprašanje je samo, v katerih državah bodo ustvarjeni boljši pogoji za podjetja,« je zaključil Glavnik in tudi on opozoril, da nas na področju digitalizacije, kjer je bila Slovenija paradni konj, že prehitevajo baltske države. Paradni konj ali poklapano kljuse, to ne sme biti Shakespearjeva dilema, ampak imperativ, seveda v prid paradnega konja na področju digitalizacije.

V kolikor zamudimo digitalizacijo, smo zamudili veliko če že ne vse od tistega, kar našo državo dela razvito, napredno in prisotno v prostoru, kamor spada, v digitalno družbo evropskih  naprednih držav. Nadejamo si samo veliko zdrave pameti in preroškosti pri dovoljenju razvoja družbe v pravo in edino pametno smer razvoja in napredka.

Vane K. Tegov

Mogoče vam bo všeč