Nekategorizirano

SDS in SNS vložili ustavno obtožbo zoper predsednika vlade Marjana Šarca

Poslanec Slovenske demokratske stranke Tomaž Lisec in vodja poslanske skupine Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič Plemeniti sta danes predstavila predlog obtožbe predsednika vlade Republike Slovenije Marjana Šarca pred Ustavnim sodiščem Republike Slovenije zaradi kršitev ustave in hujših kršitev zakona, kar predlagata poslanski skupini SDS in SNS.

Kot je povedal Tomaž Lisec, je Ustavno sodišče že decembra 2014 odločilo, da je en del Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje iz izobraževanja (ZOFVI) v neskladju z ustavnim redom Republike Slovenije. Ustavno sodišče je takrat tudi določilo, da mora zakonodajalec to neustavnost odpraviti. »Ker se v roku enega leta ni naredilo nič, smo v poslanski skupini SDS to ustavno odločbo prelili v zakon. Da je naš zakon bil primeren in je sledil odločbi ustavnega sodišča, je potrdilo tudi mnenje Zakonodajno pravne službe Državnega zbora. Koalicija je takrat zakon odpravila, češ da gre za nesistemski zakon in da bodo pripravili sistemsko rešitev, in to je bilo v decembru 2015,« je spomnil poslanec. »Nato smo počakali še eno leto. Ker vlada ni opravila svojega dela, smo v poslanski skupini zopet vložili zakon, ki je bil ponovno zavrnjen, zato smo to naredili še tretjič. Ker tudi tretjič ni bilo nič narejeno, smo v prejšnjem mandatu pripravili interpelacijo ministrice Maje Makovec Brenčič in med vrsticami tudi že povedali, da razmišljamo o obtožbi predsednika vlade zaradi kršenja ustavnih načel,« je še naštel poslanec Lisec. 

»Novi sestavi državnega zbora smo dali možnost, da reši to, kar je jasno zapisano v odločbi ustavnega sodišča in čemur pritrjuje tudi mnenje Zakonodajnopravne službe, to pa je, da naš zakon 100% uresničuje tisto, kar je zapisano v izreku odločbe Ustavnega sodišča,« je dejal poslanec SDS. Predsednik vlade, minister in predstavniki koalicijskih poslanskih skupin so, tako Lisec, včeraj imeli možnost, da se izognejo vložitvi ustavne obtožbe. 

Poslanec SDS je prepričan, da novela ZOFVI vložena s strani SDS ni dobila potrebne podpore in da odločba ustavnega sodišča še danes ni uresničena izključno zaradi ideoloških razlogov. »Gre za kršenje ustavnih načel samo na podlagi enega dejstva – zaradi ideologije levega dela političnega spektra v Sloveniji, ki ne želi spoštovati ustavnega reda.« Lisec se ob tem še sprašuje, kako naj pričakujemo, da bodo državljanke in državljani spoštovale ustavni red in pravne norme, ki veljajo v Republiki Sloveniji, če pa le-teh ne spoštujejo poslanci. 

»Da gre v primeru ZOFVI za ideološko vprašanje, kaže tudi nedaven primer, ko je ustavno sodišče odločilo, da je na področju izbrisanih potrebna sprememba zakonodaje, je vladna koalicija nemudoma predlagala zakon v proceduro. Tu pa se sistematsko, zaradi ideološko platforme določenemu delu slovenskih državljanov kršijo človekove pravice,« je povedal Tomaž Lisec in dodal, da je ustavna obtožba način, da  »spametujemo levo krilo Državnega zbora, naj se nehajo igrati z ustavnim redom Republike Slovenije.« 

Na novinarsko vprašanje, zakaj je NSI odstopila od sopodpisa ustavne obtožbe, če pa je bilo najprej rečeno, da bo podpise prispevala, je Lisec odvrnil, da je zanimivo, da se v NSI niso pridružili obrambi pravne države kot je v primeru nespoštovanja odločbe Ustavnega sodišča s strani trenutno vladajoče politike. »Preseneča nas, da se niso podpisali pod to obtožbo tudi, ker je prvopodpisani pod ustavno pritožbo izpred štirih let ravno njihov poslanski kolega gospod Kokalj,« je še komentiral Lisec, za pojasnitev konkretnih vzrokov pa novinarje napotil neposredno na NSi. 

Na vprašanje o tem, da je današnja ustavna obtožba že četrta po vrsti v zgodovini in da nobena doslej ni bila uspešna, pa je Lisec odvrnil, da je Alenka Bratušek kot premierka odstopila že ob omembi ustavne obtožbe. 

Na vprašanje, ali smo ZOFVI, preden je bil vložen, predstavili tudi drugim koalicijskim strankam, pa je poslanec dejal, da je nerazumljivo, da bi se morali posvetovati o vsebini zakona, če pa je mnenje ZPS dovolj jasno povedalo, da naš zakon izvršuje voljo ustavnega sodišča. Ob tem je spomnil, da ko je prejšnja vlada sama skušala pripraviti zakon, so tedanji koalicijski poslanci licitirali s tem, kako bodo interpretirali odločbo ustavnega sodišča. »V SDS ne pristajamo, da se z ustavno materijo licitira, ampak menimo, da jo je potrebno spoštovati. Sedaj je torej pomembno zgolj vprašanje, ali se spoštuje ustavni red Republike Slovenije ali ne,« je dejal poslanec, ki je še mnenja, da ideološki razlogi ne morejo biti argument za to, da se nek zakon ne sprejme.

Predlog ustavne obtožbe je v priponki.

Vir: sds.si

Mogoče vam bo všeč