izobraževanjeSlovenijaZdravje

SD, SAB in NeP zahtevajo razpravo o zdravem zraku v šolah, bolnišnicah in DSO

Poslanci poslanskih skupin SD, SAB in NeP so vložili zahtevo za sklic nujne seje odbora DZ za zdravstvo o zdravem zraku v šolah, bolnišnicah in domovih za starejše. Poslanec SD Dejan Židan je v izjavi za medije dejal, da prezračevanje ne pomeni samo odpiranje oken, ampak čiščenje zraka in zamenjavo zraka vsaj sedemkrat na uro s svežim zrakom.

Židan je poudaril, da bi “za namestitev čistilcev zraka v vse slovenske učilnice potrebovali samo en odstotek denarja, ki ga je vlada namenila za krivične koronske dodatke za zaposlene v javnem sektorju”. Dodal je, da so druge države montirale merilce CO2, ki kažejo, ko je zrak treba očistiti.

Poslanci SD, SAB in NeP so zato zahtevali nujno sejo, kjer bodo “jasno povedali, da tudi če so ljudje precepljeni, bo koronavirus še vedno krožil”. Židan je še dodal, da je država dolžna nameniti denar, da so učenci v šolah varni, da so bolniki v bolnišnicah varni in da so starostniki v domovih za ostarele varni.

Tudi v stranki SAB se strinjajo, da je treba v učilnice namestiti čistilce zraka. Delujoče šole in vrtci so ključnega pomena, da lahko naše gospodarstvo funkcionira, je v izjavi za medije povedal poslanec SAB Andrej Rajh.

“In če vemo, da so v vrtcih otroci, za katere cepljenje proti covidu-19 ni primerno, in da so v osnovnih in srednjih šolah učenci, za katere o cepljenju odločajo njihovi starši, potem moramo kot država in družba zagotoviti vse ukrepe, da se zagotovi njihovo varno šolanje in izobraževanje. In ukrep kot je nameščanje čistilcev zraka je eden od teh ukrepov, ki lahko bistveno pripomorejo, da se število okužb v zaprtih prostorih zmanjša in tako zmanjša tudi tveganje za okužbo”, je dodal.

Rajh je povedal še, da drugih hitrih in učinkovitih ukrepov, kot je nameščanje čistilcev zraka, za razkuževanje zraka ni, saj bi vsi drugi ukrepi zahtevali obsežne gradbene posege. “Če želimo ukrepati zdaj, torej ne čez eno leto, ampak zdaj, potem moramo sprejeti ukrepe in namestit potrebne filtre, čistilce zraka,” je še dejal Rajh.

vir: https://www.tax-fin-lex.si/Home/Novica/21140

 

Mogoče vam bo všeč