Nekategorizirano

Rusija, Francija in ZDA pozvale k “brezpogojnemu premirju” v Gorskem Karabahu

Rusija, ZDA in Francija so pozvale Armenijo in Azerbajdžan, naj se sporazumeta o “brezpogojnem premirju”, potem ko so vojskujoče se strani začele obstreljevati večja mesta zaradi stopnjevanja njihovega konflikta zaradi sporne regije Gorskega Karabaha.

Separatistične sile v Karabahu – etnični armenski enklavi, ki se je v devetdesetih letih odcepila od Azerbajdžana – so poročale o spopadih vzdolž frontne črte in povedale, da je glavno mesto regije Stepanakert spet pod topniškim ognjem, poroča AFP.

Azerbajdžansko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so armenske sile obstrelile več mest, vključno z drugim največjim mestom Gana, ki je bilo prvič prizadeto v nedeljo.

Naraščajoči topniški ogenj na urbanih območjih je vzbudil zaskrbljenost zaradi množičnih civilnih žrtev v konfliktu in že je bilo ubitih vsaj 260 ljudi.

Pozno v ponedeljek so Rusija, ZDA in Francija – sopredsednice mediacijske skupine – znova pozvale k “takojšnjemu in brezpogojnemu premirju”, v upanju, da bodo spopadi umirjeni, potem ko prejšnje izjave niso vplivale na konfliktne strani.

Zunanji ministri treh držav so v skupni izjavi povedali, da naraščajoči konflikt, vključno z napadi, ki naj bi bili usmerjeni na civilna središča, “predstavlja nesprejemljivo grožnjo stabilnosti regije”.

Mogoče vam bo všeč