Zoran Zaev v političnem knockoutu-foto BGgnes
BalkanVolitve

RS Makedonija: Politični »knockout« Zaeva v dveh rundah( volilnih krogih). Kaj sledi?

Že včeraj pozno zvečer,  danes dopoldne še bolj, postaja jasno da  se  v Severni Makedoniji zaključuje eno politično obdobje, ki bo ostalo zaznamovano z največ pristnega političnega in siceršnjega primitivizma, ki ga lahko »premore«,  zmore in navzven manifestira ena  opcija, ki se  ima povrh vsega še za socialistično.

Po včerajšnjem  porazu od katerega se  ne pobereš kar tako , je njihov premier  podal odstopno izjavo na funkcijo predsednika tamkajšnje vlade in na predsedniško funkcijo v stranki.

Ne dolgo za tem,  menda še isti večer so se pojavili napisi  tudi  mnenja, kako bo to pravzaprav izpeljano.  Opozicija na krilih zmage pričakuje predčasne volitve(zadnje volitve  so bile julija 2020).

Časopisi in portali v tej nekdanji najbolj južni republiki pa v svojih tolmačenjih pišejo pa tole.

Sinočnji odstop premierja Zorana Zaeva pravzaprav pomeni odstop celotne vlade. Po 93. členu  njihove ustave bi moral zdaj Zaev pisno obvestiti šefa države, nato pa sledi postopek za izvolitev nove vlade, navajajo eni, podobne informacije prenašajo tudi drugi mediji, nekateri med njimi poudarjajo Zaevovo izjavo, da “predčasne državnozborske volitve niso potrebne”.

Opozicijski voditelji medtem napovedujejo parlamentarno večino, novo vlado in predčasne državnozborske volitve. A kaj se bo zgodilo, bomo še videli – dodajajo v besedilih. Glede na prakso nekih drugih odstopov se zna zgoditi da bo odstop ubral »daljšo« in počasnejšo pot do parlamentarnega predsednika Talata Xhaferija, domnevno zaradi  spoštovanja postopkov, drugače pa da se »podgane« varno umaknejo iz ladje ki se potaplja..

Odstop Zorana Zaeva tako z mesta predsednika vlade kot s položaja predsednika SDSM od pozno zvečer je med osrednjimi novicami v medijih v Grčiji, ki informacije prenašajo brez nadaljnjih analiz in komentarjev, je sporočil dopisnik MIA iz Atene.

Pri njihovi južni sosedi Grčiji  pa se  pojavljajo  časopisni naslovi: “Odstop Zaeva po velikem porazu na lokalnih volitvah”; “Zoran Zaev: Naslednji dan v Makedoniji po odstopu ” Ne “za predčasne volitve”; “Makedonija: Zoran Zaev odstopil”.  Ker pa vedo da tista  odstopna juha bo kmalu ohlajena, rajši pišejo da od danes zjutraj imajo v Makedoniji »Vlado« v odstopu.

Pri vzhodni sosedi, Bolgariji, prav tako je glavna   tema drugi krog lokalnih volitev v Makedoniji v  tiskanih in elektronskih medijev. Poročajo večji del  brez komentarjev

Edino  sofijska  izdaja Dnevnik.bg   ob informaciji o odstopu  Zorana Zaeva  citira njegovo  izpred nekaj dni, po katerem da  za zmago VMRO-DPMNE stojijo zunanje sile. Sicer  pa da obžalujejo odstop njihovega zahodnega(zahodno od Bolgarije) prijatelja Zaeva.

Slovenski (STA, Delo) agencijsko pa samo da je po porazu na lokalnih volitvah, da Zaev prevzema odgovornost za  poraz, delo  ga celo imenuje »polom«, za kar so deležni pohval za pogum, ki ga do sedaj niso kazali v nekih pretiranih količinah.   Naši  mediji pa niso ničesar črhnili o atmosferi v kateri je potekal drugi krog. Razen tukaj pišočega avtorja.

 

Vsekakor bo zanimivo spremljati kako se bo vse  to odvijalo  glede na znane eskapade že iz  dosedanjega spektra političnih mahinacij in »igrokazov«  s te tako barvite politične in siceršnje scene v tej tako nesrečni deželi.  Iz naslova kaj sledi ,lahko samo rečemo, da mnogo kaj ampak bo zamudno, polno intrig, zavlačevanj in še česa kar ni na navadne dnevnem političnem jedilniku  v tamkajšnji  politični balkansko-orientalni kuhinji.

O užitnosti pa za enkrat še ne.

Vane T. Costa

Foto-BGgnes

Mogoče vam bo všeč

Več v:Balkan