Nekategorizirano

Romana Tomc: Vlada za mlade, kljub drugačnim obljubam, še vedno brez posluha

Volitve v Evropski parlament, ki bodo potekale maja letos, so ponovno odprle razpravo o participaciji mladih, ki je bila na zadnjih evropskih volitvah v letu 2014 zelo slaba. Tudi v primeru ostalih volitev so pogosto prav mladi tisti, ki se jih ne udeležijo: »Lahko se vprašamo, zakaj je temu tako. Zakaj imajo mladi, katerih celotna prihodnost je odvisna tega, kdo bo vodil državo, tako negativno mnenje o volitvah, da se jih sploh ne udeležijo? Veliko mladih trdi, da politika zanje enostavno nima posluha in da se jim zato zdi udeležba na volitvah popolnoma brezpredmetna,« poudarja evropska poslanka Romana Tomc.

»Pozivi mladih v Sloveniji so s strani vladnih strank pogosto preslišani, vlada se do njih obnaša zelo mačehovsko. Eden bolj aktualnih primerov je na primer zamuda pri izplačilih štipendij. Zaradi reorganizacije centrov za socialno delo, ki jo vodi pristojno ministrstvo, prihaja do velikih zamud pri obravnavi vlog, nekateri dijaki in študentje naj bi tako odgovor prejeli šele po novem letu. Njihovi klici in sporočila pogosto ostanejo brez odgovora, kar zagotovo omaja njihovo zaupanje v državo,« opozarja evropska poslanka.

Prav o tem, kako mladi vidijo volitve in kako jih spodbuditi k udeležbi, bo beseda tekla na današnjem pogovornem večeru z mladimi, ki ga organizira Društvo Mladi Evropejci in katerega se bo udeležila tudi evropska poslanka Romana Tomc: »Veseli me, da se mladi zavedajo problematike in da so tudi sami aktivni na tem področju. Kajti z neudeležbo na volitvah ne bodo spremenili ničesar, saj v njihovem imenu odločajo tisti, ki se na volitve odpravijo.« Ena od priložnosti za večjo participacijo mladih so e-volitve: »Mladi ogromno časa preživijo za računalniki in morda bi bile e-volitve prava rešitev, za povečanje njihove participacije. Poleg tega pa je potrebno mlade že zgodaj vzgajati v državljanskem duhu, da bodo volitve videli kot priložnost in ne kot breme. Le kombinacija ukrepov bo prinesla ustrezno rešitev,« zaključuje evropska poslanka Romana Tomc.

Mogoče vam bo všeč