Nekategorizirano

Romana Tomc: Skrajni levičar Tsipras obljube volivcem pozabil takoj, ko je prišel na oblast

Včeraj je poslance Evropskega parlamenta, kot že deveti v vrsti predsednikov vlad, nagovoril grški premier Aleksis Tsipras. Čeprav bi se moral, podobno kot njegovi predhodniki, osredotočiti na razpravo o prihodnosti Evrope, je minute svojega govora namenil zgolj predstavitvi gospodarske in družbene situacije v Grčiji.

 
Spomnimo, da je od dogovora o finančni pomoči Grčiji preteklo že osem let, po tem ko je grška vlada leta 2009 priznala, da so objavljali lažne statistike o stanju svojega gospodarstva. Zaradi ogrožanja celotnega gospodarstva Unije, so države članice Grčiji odobrile finančno posojilo v višini 318 milijard €. Daleč največ sredstev je Grčiji prispevala Nemčija, ki pa je bila takrat tudi najmočnejša zagovornica varčevalnih ukrepov. Slovenija je v času Pahorjeve vlade odobrila 1,37 milijarde € posojila, kar je glede na % BDP-ja največ izmed držav članic EU.

 
Evropska poslanka Romana Tomc, ki je Tsiprasov nastop označila kot pretirano samozavesten, če ne celo vzvišen in žaljiv do ostalih grških kolegov, izpostavlja: »Tsipras je zmagal na volitvah kot skrajni levičar, nasprotujoč nemški politiki. Po volitvah je pozabil na obljube volivcem in obdržal oblast ravno zaradi sodelovanja in finančne pomoči držav članic EU. Danes se iz Grčije izseljujejo mladi, naseljujejo pa se ilegalni migranti, kar zagotovo ne kaže na pozitivne obete, ki jih je danes pred Parlamentom opisoval Tsipras.«

 
Proti koncu govora se je grški premier dotaknil tudi vprašanja prihodnosti EU, pri čemer je izpostavil, da Evropi grozijo podobne sile kot pred drugo svetovno vojno, v  svojem nastopu pa je bil kritičen do kapitalističnega gospodarstva in neoliberalizma. Poudaril je, da varčevalni ukrepi niso ustrezna rešitev za preživetje Unije in da Evropa potrebuje močnejši socialni steber pravic. Zdi se, da je grški premier pozabil katere države so Grčijo reševale pred osmimi leti in s katerimi ukrepi je Grčija ponovno dosegla gospodarsko rast.

Mogoče vam bo všeč