Nekategorizirano

Patricija Šulin: Evropska unija je temelj naše varnosti in blaginje

»Razprava o stanju v Evropski uniji je priložnost, da se oceni in ovrednoti delo evropskih institucij v preteklem letu, hkrati pa priložnost za pogled naprej. Evropski parlament je kot edina evropska institucija, ki jo državljani izvolijo neposredno, pravi kraj za razpravo o dosežkih in prihodnosti Evropske unije. Kraj, kjer moramo razpravljati tako o institucionalnih spremembah Evropske unije kakor tudi o reformah, ki med drugim vključujejo ukrepe proti terorizmu in nezakonitem priseljevanju ter ukrepe za močno evropsko gospodarstvo, ki bo ustvarjalo nova delovna mesta. EU je temelj naše varnosti in blaginje. Mir pa je vedno ranljiv,« je ob robu razprave s predsednikom Evropske komisije Junckerjem o stanju v Evropski uniji dejala evropska poslanka Patricija Šulin.
 
Šulinova je poudarila, da se je v tem mandatu Evropske komisije kot zgodba o uspehu izkazal Evropski sklad za strateške naložbe, »ki je postal osrednji steber naložbenega načrta za Evropo in med drugim vplival na dvig gospodarske rasti v vseh državah članicah Evropske unije in k zmanjšanju brezposelnosti, predvsem med mladimi«.
 
Evropska poslanka je spomnila tudi na dvig zaupanja državljanov v Evropsko unijo. Po različnih krizah, ki smo jim bili priča v Evropi v preteklih letih, od Brexita do migrantske krize, se je po upadu zaupanja v Evropsko unijo le to v zadnjem času okrepilo in prvič po letu 1983 je po podatkih Eurobarometra kar 67 odstotkov državljanov Evropske unije prepričanih, da je njihova država s članstvom v EU pridobila,« je bila jasna Šulinova.
 
Po prepričanju Patricije Šulin še vedno ostaja odprto vprašanje boljše zaščite zunanjih meja, »za katero smo dosegli konsenz. Le z boljšo zaščito zunanjih meja bo tudi Schengen ponovno v celoti zaživel brez kontrol na notranjih mejah. Potrebno bo tudi kadrovsko okrepiti kopensko in obalno stražo«.
 
»Na načelni ravni pa v Evropski uniji še vedno ostaja odprto ključno vprašanje, in sicer kako najti prave in učinkovite odgovore na izzive tudi oziroma predvsem takrat, ko obstajajo različni interesi med državami članicami. Evropska unija je najmočnejša in najučinkovitejša ravno takrat, ko je enotna. Populistom in tistim, ki so proti evropskemu projektu, neenotnost koristi, to pa ogroža obstoj Evropske unije,« je še dejala evropska poslanka Patricija Šulin.

Mogoče vam bo všeč