Nekategorizirano

Romana Tomc: Poskusi v smeri diskriminacije državljanov EU so nedopustni

Evropska poslanka Romana Tomc, članica odbora za zaposlovanje, je na današnjem glasovanju o poročilu Usklajevanje sistemov socialne varnosti zavrnila vse predloge sprememb, ki so nakazovali na morebitno prihodnjo indeksacijo družinskih prejemkov v EU.

Odbor EMPL je danes na seji podprl poročilo, ki je večino političnih skupin razdvojilo predvsem v geografskem smislu. Ključni predlogi sprememb, ki so jih pripravili evropskih poslanci iz Nemčije, Avstrije, Irske, Danske in Nizozemske so nakazovali ali pa neposredno predlagali indeksacijo družinskih prejemkov in otroških dodatkov glede na indeks cen življenjskih potrebščin. Ti niso bili sprejeti, saj jih je večina v odboru zavrnila.

Romana Tomc je glasovanje komentirala: “Vesela sem, da so bili sporni amandmaji zavrnjeni. Spoštovati je potrebno evropske pogodbe, ki so jih države članice podpisale. To pomeni, da so poskusi v smeri diskriminacije državljanov EU nedopustni. Naš cilj je močna in enotna EU, v tem času si res ne želimo nove delitve na prvo in drugorazredne državljane. Upam, da bo tako tudi na plenarnem zasedanju in želim si, da bo poročevalec tako stališče parlamenta zastopal na trialogu.”

Evropska poslanka Romana Tomc je s podporo nekaterih drugih kolegov že v začetku leta Evropski komisiji postavila vprašanje o tem, ali je indeksacija družinskih prejemkov v skladju z evropskim pravom. Komisarka Marianne Thyssen je odgovorila, da je to diskriminacija in da bo v primeru samostojnih potez evropskih držav na tem področju primerno ukrepala. Spomnimo, Avstrija je 24. oktobra sprejela zakon, ki uvaja indeksacijo otroških dodatkov.
 

Mogoče vam bo všeč