Nekategorizirano

Celjsko povolilno rešeto: »Šrotova simultanka do šestega županskega mandata in tretjine Mestnega sveta«

Polna dva dneva sta minila od zaprtja volišč. Malo ali veliko  nervoze v nekaterih strankah in listah v začetnih nekaj ur po zaprtju volišč  se je preneslo na ponedeljkov dopoldan. Sproščenega sogovornika si težko pridobil. Meritornega še manj. V torek pa je bilo nekako drugače. Več smelosti v pogovorih pa tudi več razočaranosti pri neizpolnjenih pričakovanih. Sama županska tekma je potekala med  dvema, ki sta bila resnična nasprotnika, in sicer med Bojanom Šrotom in Sandijem Sendelbachom,  ki je v resnici bil oponent vsemu, kar je predstavljal dosedanji in bodoči župan v eni osebi. Preostalih pet županskih kandidatov pa je bolj ali  nabiralo kilometrino kot se reče v političnem žargonu ali pa celo zvito in z namenom, da zasedejo prva mesta na svojih listah in po neki inerciji pridejo v Mestni svet.  Izjema je bil mag. Marko Zidanšek , ki je kar lep čas v več mandatih  bil podžupan (ali pooblaščenec  župana) in se je spustil v boj za  pozicijo povsem v ospredju.  Določeni so iskali kandidata do zadnjega roka pred oddajo kandidatur,  lahko bi celo rekli, izvedli  so ulično akcijo »išče« se županski kandidat. V takšnem primeru   je tudi rezultat tudi tu nekje, se pravi olimpijski.  Glavni kandidat in glavni nasprotnik skupaj petinsedemdeset odstotkov, preostalih pet pa petindvajset.

Zanimiva je slika pri svetniških kandidatih, sedaj že tako rekoč že mestnih svetnikih. Predvsem je bilo zanimivo zaradi nekaterih pomislekov in dvomov pred samo predvolilno tekmo. Z neuspešno, do takrat celo  malomarno in vzvišeno vsevedno obnašanje predstavnika liste »Odprto Celje«, je prišlo do zavrnitve vloženih list in  z »avtogolom« izločanje iz volilne tekme.  Nastop Županove liste z nekaj »zajci« ter kot sami pravijo  z novimi obrazi z uspešnimi zasebnimi karierami, je napovedovalo intenzivno tekmo. Preostale stranke so bile več ali manj stalne udeleženke z več ali manj znanimi zmožnostmi ter približno pričakovanim izidom. Včerajšnji dan je dal v določenih segmentih slabo sliko celo pomračitev lokalnega političnega neba. Tukaj sta zajeti dve stranki in sicer SMC, hit prejšnjih lokalnih volitev ter do teh volitev SLS kot pomembna soustvarjalka in urejevalka v mestnem svetu in na splošno v Celjski lokalni politiki.  Pri prvih, ki so mimogrede iz do sedanjih  sedem padli na samo dva svetnika, se dogaja preslikava stanja iz državnega nivoja, pri drugih pa se je razblinila ena dilema in sicer to,  da se center  moči odločanja  seli  v roke  in glave svetnikov Celjske županove liste, ki je sama dobila kar 11 mestnih svetnikov ali ena tretjina v 33 članskem Mesnem svetu. Pri SLS je padlo število svetnikov na samo tri svetnike, pa še ti brez samega »liderja« Celjske SLS, mag. Marka Zidanška, ki je izpadel iz Mestnega sveta. Slovenska demokratska stranka je ustvarila stabilen in  pričakovan ne pa tudi optimalen rezultat z enakim številom petih svetnikov in svetnic kot na zadnjih lokalnih volitvah.. Preostali so več ali manj tu nekje, enega več ali enega manj z zastopanjem bolj cehovskih interesov določenega sloja prebivalstva mestne občine. V to skupino spadajo Levica, DeSUS  ZDM.

Letošnje lokalne volitve na Celjskem so imele še eno posebnost: boj za pridobitev svetniškega mandata z preferenčnimi glasovi. Ekstremno veliko število 285  preferenčnih glasov v primerjavi z ostalimi kandidati je dosegel  mag. Marjan Ferjanc,  dosedanji mestni svetnik in svetnik  tudi v novi sestavi Mestnega sveta, ki  se je iz spodnjega dela liste v svoji volilni enoti prebil  na prvo mesto liste SDS ter posledično temu  vnovič  postal mesni svetnik.

Teden, ki je pred nami, je teden kombinatorike in preigravanje scenarijev, kdo s kom ali proti kom ter kdo in z kakšno držo bo nastopal v Mesnem svetu, se pravi opozicija – pozicija ali pa nekje vmes. Glede nato, da se ve, kdo je zmagovalec, bo zanimivo spremljati, kako bo to peljal in izpeljal Bojan Šrot. Če bo šel po poti dosedanje prakse in sodeloval  v uradni ali neuradni koaliciji z od prej znanimi partnerji ima že v danem trenutku preskrbljeno drugo tretjino mestnih svetnikov (naslednjih 11) za lagodno in ustvarjalno vladane tudi v tem, njegovem že šestem mandatu poveljevanja občinske »ladje« skozi bolj ali manj mirne vode.

Pred nami je dober ali slab teden časa za preigravanje in premetavanje številk ter nekaj  pred koalicijske ekvlibristike.

Ali bo tokrat morda kaj drugače?

Vane K. Tegov

Mogoče vam bo všeč