Nekategorizirano

Romana Tomc: Evropska državljanska pobuda z novimi pravili

Evropska državljanska pobuda je instrument neposredne demokracije, s katerim lahko državljani predlagajo konkretne zakonske spremembe na vseh področjih, na katerih ima Evropska komisija zakonodajno pristojnost, kot so denimo okolje, kmetijstvo, energija, promet, trgovina.
Pobuda omogoči državljanom različnih držav članic, da se združijo okoli vprašanja, ki jim je pri srcu, ter poskusijo vplivati na pripravo ukrepa EU. Pobudo lahko pripravi 7 državljanov EU iz najmanj 7 različnih držav članic, ki so dovolj stari, da lahko volijo. Ko ima pobuda milijon podpisov podpore, pri čemer mora zbrati minimalno število podpisov v najmanj 7 državah, mora Evropska komisija odločiti, ali bo ukrepala ali ne.
 
Evropski parlament je skozi pogajanja dosegel predlog, s katerim odpravlja administrativne ovire pri oblikovanju pobude, uvaja kontaktna mesta s svetovalno vlogo v državah članicah, lažje bo pobudo podpisati, več bo časa za pripravo kampanj. Za vsako uspešno pobudo bo Evropski parlament moral izvesti tudi javno posvetovanje.
 
Evropska poslanka Romana Tomc je pozdravila spremembo pravil: “Predlog, o katerem smo glasovali danes, vsebuje veliko poenostavitev, s katerimi bo oblikovanje evropske državljanske pobude lažje. Ta pobuda je orodje, s katerim lahko državljani opozorijo na določen problem, Komisija pa mora na to odreagirati. Od začetka delovanja državljanske pobude je bilo vloženih že preko 50 pobud, od katerih so bile uspešne le štiri. Z novimi pravili omogočamo lažjo dostopnost, boljšo preglednost in večjo učinkovitost tega instrumenta.”

							 

Mogoče vam bo všeč