Nekategorizirano

Rogla: «Tudi letošnjo zimo hrvaški policisti na slovenskih smučiščih – v dobro vseh smučarjev«

Danes so se na Rogli srečali predstavniki policij Slovenije in Hrvaške ter policisti obeh držav, ki bodo v tej zimi, sezoni oziroma počitniškem času skrbeli za varnost ozirom delali na tem, s pomočjo opozarjanj in izrekanjem ustnih odredb da do tega ne pride.

Za ta namen je bila pripravljena novinarska konferenca na kateri sta v uvodu povedala kaj več predstavnika obeh policij oziroma njihovih uniformiranih  policijah iz katere sta tukaj  današnja predstavnika.  Stjepan Milković iz specialne enote  HR policije, je dajal, da je sodelovanje med policijama  obeh držav zgledno in da so izredno zadovoljni z potekom  le tega.  V glavnem se dela na varnosti hrvaških smučarjev, njihovih državljanov, ki smučajo na slovenskih smučiščih v zimskem času, predvsem na območju PU  Kranj- na območju Kranjske Gore ter na območju  PU Celje- na smučarskih terenih na Kopah in na Rogli, današnje gostiteljice tega zelo koristnega srečanja kako njihovega medsebojnega in z predstavniki medijev. Hrvaški policisti sem prihajajo od leta 2013 skoraj da vsekakor v času njihovih  počitnic. Do sedaj jih je bilo 13 hrvaških policistov na naših smučiščih.

Slovenska prisotnost  je bolj opazna v poletnem času in na morju in sicer od leta 2011 kadar so prvič slovenski policisti opravljali delo na hrvaški obali. »Tam je do sedaj opravljalo službo  24 slovenskih policistov. To sicer nista edina področja sodelovanja. Glede na aktualen čas, izredno pestro in intenzivno sodelovanje   obstoja in se odvija na dnevni pazi povezano z preprečitvijo ilegalnih  in nezakonitih prehodov čez mejo«, je med drugim povedal Alojz Sladič iz sektorja splošne policije pri uniformirani policiji MNZ. Letos oziroma v nedavnem adventnem času, glede na intenzivno prisotnost  Slovencev v Zagrebu,  je bil prvič prisotne slovenski policist v čas adventa v Zagrebu.

Na samem smučišču, po besedah hrvaških predstavnikov policije predvsem opozarjajo na prekrške ki jih delajo ali odreagirajo  na opozorila upravitelja ali nadzornika smučišč da njihovi, hrvaški smučarji se ne obnašajo v skladu z pravili ki jih zapovedujejo pravila obnašanja. Hrvaški policist svojemu sonarodnjaku  to raztolmači in obenem v kolikor je prišlo do kršitve reda na smučišču izreče  seveda ob prisotnosti slovenskega policista ustno opozorilo.  Kot nam je na samem terenu povedal Matjaž Jesenek iz PP Slovenske Konjice, ki je prisoten vsa leta na smučiščih na Rogli, predvsem vsi smučarji morajo spoštovati in  upoštevati 10 FIS pravilih na smučiščih med katerimi zagotovo sodijo: prepovedano smučanje izven smučišč, prehitevanje, odsvetujejo prehitro vožnjo, vijuganje, vožnja izven pripravljenih prog,  zadrževanje na prelomnicah,  prepovedujejo vožnjo  pod vplivom alkohola. Približno ali skorajda  tako kot se je treba vedeti kot vožnji  v prometu.

Glede na stanje poškodb, dosedanja statistika  navaja na to da je  najpogosteje  prisoten pojav pri populaciji smučarjev  v starosti od 11 do 20 let. Od tega je dobrih petdeset odstotkov otrok. To predvsem prihaja iz razloga slabe fizične pripravljenosti, večkrat tudi zaradi opreme ali nepravilne rabe ali pa enostavno preslabe kakovosti uporabljene opreme. Kljub temu se število nesreč na smučiščih zmanjšuje, nam je dejal Boris Verdnik, inšpektor pri PP  Slovenske Konjice. 

Pogoj da so policisti, kako slovenski tako tudi hrvaški da znajo smučati, zaradi narave dela  pa tudi užitka. Delovanje hrvaških policistov je posvetovalnega namena in pomena , in se vedno izvaja na podlagi slovenskih prepisov, Hrvaški policisti morda bolj  tolmačijo prepise in morebitno njihovo nespoštovanje  s strani hrvaških smučarjev ob poprejšnjih opozorilih nadzornikov na smučiščih.

Na vprašanje povezano z varnostjo  na smučiščih  in nedavno nesrečo, ki bi se naj zgodila na Rogli oziroma na bližnji progi izven časa obratovanja   ter kasnejše smrti ponesrečenke v celjski bolnišnici, neuradno, kot se v policijskem besednjaku reče, da pokojna v času poškodbe  ni bila »ratrakirana« ter, da obdukcijsko poročilo kaže na običajne poškodbe, ki ne kažejo na to,  da bi teptalec šel čez njeno telo.

Ob koncu da bi bilo tako kot je prav in je prvotni namen vseh, ki bi radi smučali in to počnejo radi, naj počnejo v svoje in veselje vseh, ki se takrat  na smučišču kot oni. Naj policiste tako naše in hrvaške zaznavajo, da se spoštujejo in se čim manj v postopkih obravnavajo.

Pa naj počnejo to varno in odgovorno!

Vane K. Tegov

Mogoče vam bo všeč