Nekategorizirano

Ringo Starr, nekdanji bobnar legendarnih Beatlov, praznoval okroglih 80 let

Ringo Starr, bobnar legendarne skupine The Beatles, je dopolnil 80 let. Visok jubilej je zaradi razmer z epidemojo koronavirusa, proslavil z virtualnim koncertom. Zadnjih 12 let je sicer Ringo Starr pripravljal prav posebnega rojstnodnevnega slavja, ki ga od takrat zaznamujejo v skoraj tridesetih državah po svetu. Osrednje dogajanje je bil veliki oder v Hollywoodu ob podpori več sto oboževalcev in sodelovanju drugih zvezdnikov.

Letos  se je praznovanje preselilo na zaslone, kjer so se mu pridružili sir Paul McCartney, Joe Walsh, Ben Harper, Sheryl Crow, Gary Clark ml. in Sheila E, skupaj so se poklonili glasbenemu ustvarjanju in pa pozivom za enakopravnost temnopoltih, je zadovoljen nekdanji beatle, ki je dosegel častitljivi jubilej, 80. rojstni dan.

Ringo Starr, ki se je rodil v britanskem Liverpoolu kot Richard Starkey, je že pri trinajstih zakorakal v svet glasbe. Zbolel je zab tuberkulozo, priklenjenega na posteljo je njegov učitelj glasbe razveselil z majhnim setom bobnov, da ga je lahko zaposlil. Vse od takrat so bobni Ringova življenska stalnica.

Sicer pa je v svojem dolgoletnem glasbenem ustvarjanju Ringo v samostojni karieri izdal kar 20 studijskih albumov, zadnjega, What’s My Name, lani. Ukvarjal se je z igralstvom, posnel je nekaj dokumentarcev in posodil glas. Za svoje delo je prejel številne nagrade, dvakrat je vpisan v dvorano slavnih rock’n’rolla, od leta 1988 kot beatle, od 2015. pa kot samostojni ustvarjalec. Leta 2018 je prejel tudi britanski viteški naziv za dosežke na področju glasbe.

The Beatles veljajo za eno najuspešnejših zasedb vseh časov, čeprav so delovali zgolj deset let. A je bilo to desetletje izjemno plodovito: izdali so 13 studijskih albumov in podrli številne prodajne rekorde. Med drugim so zabeležili več kot 50 uvrstitev na ameriški lestvici najbolj prodajanih singlov Hot 100, od tega 20 prvih mest. Skladba Let It Be je skupini leta 1971 prinesla oskarja za izvirno filmsko glasbo.

Ringo Starr se je The Beatles pridružil 1962. leta, ko je zamenjal takratnega bobnarja Peta Besta.  Skupina se je po številnih vrhuncih, a tudi nesoglasjih in pritiskih javnosti leta 1970 razšla, Ringo pa se je posvetil samostojni karieri.

Mogoče vam bo všeč