Nekategorizirano

PU Celje: Razbita izjemno dobro organizirana tihotapska združba – zaprt še en tihotapski kanal

Celjski  kriminalisti  in policisti so v sodelovanju z Generalno policijsko upravo  in  ob  usmerjanju  Specializiranega  državnega tožilstva, prejšnji teden    zaključili  z  obsežno  kriminalistično  preiskavo  izjemno  dobro organizirane  mednarodne  kriminalne  združbe,  osumljene  kaznivih  dejanj tihotapstva,  po  250. členu Kazenskega zakonika-1.

V hudodelski združbi so sodelovale  najmanj  štiri  osebe,  stare od 25 do 51 let. Vsi so slovenski državljani,  stanujoči  na  območju  Policijske  uprave  Celje.  51-letnega osumljenca so s kazensko ovadbo v petek privedli k preiskovalnemu sodniku, ki  mu  je odredil pripor, zoper ostale tri sledi kazenska ovadba. Pri vseh štirih  so  opravili  hišne preiskave. 51-letnemu osumljencu smo pri hišni preiskavi,  zaradi  očitnega nesorazmerja med obsegom premoženja in dohodki osumljenega,  zasegli   in  zavarovali  premoženje  v  višini okoli 100.000 evrov,  za  katerega  obstaja  sum da je nezakonitega izvora. Gre za osebni vozili   znamk  Mercedes – Benz GLA 250 4 Matic, letnik 2019 in BMW 540 D X
Drive, letnik 2019.

V  preiskavi, ki je potekala od lanskega septembra, je bilo ugotovljeno, da je  kriminalna  združba  v sodelovanju z za zdaj še neznanimi sostorilci iz Litve,  organizirala  tihotapstvo cigaret beloruske tobačne znamke iz Ruske federacije   na   carinsko  območje  Evropske  unije.  Tobačne  izdelke  so najpogosteje  s tovornimi ladjami pripeljali do pristanišč v Belgijo in  na Nizozemsko,  kjer  so tovor naložili na vozila slovenskih prevoznikov in ga pripeljali  v Slovenijo. Osumljenci so v Sloveniji legalno ustanovili štiri podjetja,   organizirali  prekladanje  tovora,  izpolnjevali  novo  tovorno dokumentacijo  (CMR),  s  čimer  so  prikrili dejanski izvor blaga ter nato cigarete,  skrite  med drug tovor, odpeljali na ciljno destinacijo v Veliko
Britanijo.

V času preiskave je bilo opravljeno pet večjih zasegov cigaret, in sicer;

–       marca  2019  na mejnem prehodu iz Ukrajine v Madžarsko – 74.713 škatlic
   cigaret,
–       junija  2020  na mejnem prehodu Dover v Veliki Britaniji – 3,2 milijona
   kosov cigaret,
–       maja 2020 na mejnem prehodu Dunkerque v Franciji – 1.277 kg. cigaret,
–       junija 2020 na mejnem prehodu Dover v Veliki Britaniji  – 2,86 milijona
   kosov cigaret,
–       aprila  2020  v  Rusiji  namenjenih  v  Slovenijo  – 3,5 milijona kosov
   cigaret, pri čemer do vnosa na carinsko območje EU ni prišlo.

V  preiskavi  je  bilo ugotovljeno, da bi tržna vrednost zaseženih tobačnih izdelkov pri prodaji na ilegalnem tržišču Velike Britanije, znašala okoli 6 milijonov EUR.

Za  namen  učinkovitejšega  zbiranja dokaznih dejstev o kaznivem dejanju je bila  ustanovljena   specializirana   preiskovalna   skupina   v   sestavi Specializiranega   državnega   tožilstva,  Finančne  uprave  RS,  Urada  za preprečevanje pranja denarja in policije.

V   preiskavi  je  na  podlagi  Evropskih  preiskovalnih  nalogov  potekalo intenzivno  mednarodno  sodelovanje  z varnostnim organom Velike Britanije, Litve, Francije, Madžarske, Eurojustom  in Europolom.

V  hišni  preiskavi  pri  51-letniku  smo  zasegli še  dobrih 5 ton pralnih sredstev,  ki  jih  je  osumljeni  pakiral  v  ponarejeno  embalažo  znanih blagovnih  znamk  in prodajal kot originalno blago. Za omenjeno je osumljen storitve  kaznivega  dejanja  preslepitev  kupcev  po  232  členu  KZ-1 ter kaznivega dejanja neupravičene uporabe tuje oznake ali modela po 233. Členu Kazenskega zakonika-1.

Občane  ob  tej  priložnosti  opozarjajo naj ne nasedajo osebam, ki izdelke prodajajo  po  cenah,  ki  so  nižje  od  dejanske vrednosti, saj je velika verjetnost, da gre za ponarejene izdelke sumljivega izvora. Po navadi jih ponujajo v »štekah«  in po več na enkrat, kot češ, »imej jih  več , bo hitro zmanjkalo« Posebej je treba paziti na takšne ki ti hočejo zbuditi zaupanje, ali pa »grem na pot« pa rabim denar«.Nič od tega, diler ali »vmesnik« je za vogalom, ki čaka na izkupiček….

Vane  T. Costa

Mogoče vam bo všeč