Nekategorizirano

Prvak SD Židan se je potresel s pepelom in Šarcu ponudil glavo ministra Prešička, kaj bo s sekretarjem Škobernetom

Predsednik SD Židan se je odzval na obtožbe o zlorabi položaja ministra za kulturo Prešička. Minister je po njegovi oceni naredil napako, ker je omogočil, da so v službenem avtu prevažali inštrumente, kar naj bi se zgodilo devetkrat. Če bo premier Šarec ocenil, da je to napaka, zaradi katere mora zapustiti ministrsko mesto, bo to naredil, SD pa bo odločitev spoštovala, je še povedal, ni pa nič povedal glede državnega sekretarja Škoberneta, ki ga obtožbe še bolj bremenijo kot ministra Prešička! Slednjemu so se v SD odpovedali predvsem, ker je evidentno manj radikalen pri vzpostavljanju restriktivne medijske zakonodaje.

Predsednik Socialnih demokratov Dejan Židan je v izjavi za medije pojasnil, da mu je minister za kulturo Dejan Prešiček predstavil poročilo in odziv na obtožbe, ki so ga doletele v zadnjih dneh, ki ga mora posredovati premierju Marjanu Šarcu. Kot je dejal, bodo naredili vse, da se razišče dogajanje na ministrstvu za kulturo, s čimer se sicer že ukvarja tudi policija, da se ugotovijo dejanske razmere in da bodo zadeve primerno sankcionirane.

Židan je, kot še poroča STA, priznal, da je Prešiček naredil napako, in sicer ker je “omogočil, da so bili devetkrat inštrumenti z ministrstva pripeljani na njegov konservatorij.” Zaradi te napake “jih mora dobiti po prstih”, je poudaril. In če je to napaka, zaradi katere bo moral odstopiti s položaja, bodo takšno premierjevo odločitev v SD spoštovali, je dejal. Židan je tako Šarcu ponudil glavo Prešička, ni se pa izrekel glede vplivnega državnega sekretarja Jana Škoberneta, ki velja za enega bolj skrajnih članov SD.

Bo Škobernetu tudi tokrat oproščeno?! Zanj je to že tretja velika afera!
Za Škoberneta, sicer člana zloglasnega šaleškega lobija v okviru SD pa je to že tretja velika politična afera. Tako je bil po poročanju Požareport junija 2012 kot tedanji vidni član pomladka SD na poletnem kampu evropske socialistične in socialdemokratske mladine (danes je to Yes – Young European Socialist) v Savudriji obtožen seksističnega vedenja in spolnega nadlegovanja, o čemer je bil uradno obveščen tudi tedanji predsednik SD Igor Lukšič, a kljub temu je bil Škoberne mesec pozneje nagrajen za svoje početje s funkcijo predsednika Mladega Foruma. Druga velika Škobernetova afera pa se je, kot poroča Požareport, popolnoma stran od medijev zgodila po imenovanju Janka Vebra za obrambnega ministra v Cerarjevi vladi, ko se je povzpetni Škoberne hotel zaposliti kot član Vebrovega kabineta, vendar je rdečo luč za Škobernetovo zaposlitev dala Obveščevalno varnostna služba (OVS). Zakaj je Škoberne ocenjen kot varnostno tveganje, ni bilo pojasnjeno.

Škoberneta obtožbe še bolj bremenijo
Radikalni Škoberne prav tako ni bil nikoli izvoljen za poslanca, v prejšnjem mandatu je funkcijo opravljal kot nadomestni poslanec, tokrat pa je bil za neuspeh na volitvah nagrajen s funkcijo državnega sekretarja. V oči bode tudi, da Škoberne, kot poroča Požareport javno in cinično srhljivo sporoča, da je po štirih mesecih službe šel na dopust, ki ga je načrtoval več kot šest mesecev. To pa je po vsej verjetnosti njegov kadrovski manever, saj naj bi celo računal na to, da bi lahko zdaj zamenjal Prešička in celo postal minister. Za zdaj je Prešička res pustil čisto samega, naj se ubada s posledicami te afere, čeprav tudi Škoberneta javno bremenijo očitki o šikaniranju pokojnega uslužbenca.

https://nova24tv.si/

Mogoče vam bo všeč