Nekategorizirano

Prva pametna klop v Celju –s to postavitvijo v » premier club«mest z to rešitvijo

V Celju so danes postavili prvo pametno klop. Na Kosovelovi ulici, pri Gimnaziji Celje – Center jo je postavilo podjetje Include, ki je mesto Celje prepoznala kot vodilno mesto za Smart City rešitve.

 Pametno klop »Steora« so za testno obdobje enega meseca postavili v sklopu Smart City testnega programa, ki ga izvaja podjetje Include. Pametna klop je energetsko popolnoma neodvisna, napaja se preko solarnih panelov in poleg počitka omogoča polnjenje vseh tipov mobilnih naprav.

  »V zadnjih letih na MO  Celje se  pospešeno dela na tem, da Celje  postane mesto pametnih rešitev. Velik korak je bila pred časom postavitev interaktivne table na mestnem pokopališču, že obstoja in deluje sistem izposoje koles, ki temelji na aplikaciji za pametne telefone, e-ink prikazovalnike na avtobusnih postajah, ki s pomočjo lokacijskih tipk kažejo natančne prihode avtobusov, ter sodoben geografski informacijski portal prostor.celje.si«,  meni Goran Anders, vodja centra za informatiko na MO Celje.

 

 Prav tako je v  teku  projekt Upravljanje mobilnosti v Mestni občini Celje, v sklopu katerega bodo rešitve za spremljanje števila vozil na parkiriščih, usmerjevalne table za usmerjanje prometnih tokov na prosta parkirišča, sistem za elektronsko plačevanje parkirnin in enotno kartico oziroma aplikacijo za mestne storitve. Slednja bo v začetni fazi omogočala najem koles, plačilo vozovnic za avtobuse in plačilo parkirnin, v prihodnjih letih pa nameravamo nabor funkcionalnosti razširiti. Skupaj z ostalimi slovenskimi mestnimi občinami  se je Celje pridružilo tudi izzivu 100 inteligentnih mest..

 Osnovna značilnost pametne klopi Steora so polnilci za polnjenje različnih tipov naprav (opremljena je z dvema USB izhodoma z modro ambientalno lučjo za polnjenje kakršnega koli tipa naprave s pomočjo USB kabla). Ima brezžični polnilec, integriran v površino akrilnega stekla, ki omogoča polnjenje brez uporabe kabla. Svojo napravo enostavno postavite na površino za brezžično polnjenje. Pametna klop je povezana na Include Dashboad – nadzorno platformo, na kateri se spremlja analitika uporabe klopi. Klop je prav tako opremljena z naprednim 4G internetom, v večernih urah pa jo krasi LED ambientalna razsvetljava.

 Pametna klop Steora je izdelek podjetja Include iz Solina (Hrvaška). Direktor in inovator Ivan Mrvoš,  je prvo pametno klop proizvedel že leta 2015. Od prve pametne klopi do danes je podjetje Include postalo vodilni proizvajalec pametnih klopi, za katere je dobilo števila priznanja. Podjetje Include pa je prepoznano kot najhitreje rastoče podjetje srednje Evrope v kategoriji Rising Stars programa Deloitte Technology Fast 50.

  Celje se je s testno namestitvijo pametne klopi pridružilo Ljubljani, Kopru, Bratislavi, Stockholmu, Dubaju, Pragi, Budimpešti, Zagrebu in številnih drugim svetovnim mestom, ki so prepoznala potrebo po pametni urbani opremi.

 Celje  je prepoznano kot mesto med srednjimi in srednje velikimi mesti  med očitno najbolj  trajnostno naravnanimi mesti in okolji, zato pa je deležno pozornosti in izbire s strani razvijalcev pametnih rešitev. V sami občini ti razvijalci  imajo zagotovo primernega sogovornika in kompetentne ljudi, ki to dojamejo tako, da od tega imajo največ prav  vsi občani mesta  in njegove bližnje okolice.

 

Vane T. Costa

 

 

 

Mogoče vam bo všeč