Nekategorizirano

Program grške vlade za ponovni zagon turizma dobiva konkretne oblike

Grki s sigurnimi in zanesljivimi koraki  gredo v smeri ponovnega zagona turistične industrije in prometnega omrežja.  Od včeraj so lahko šli vsi iz celine na otoke, ki niso bili v karanteni. V soboto so ponovno odprli več kot 500 plaž v Grčiji, saj država poskuša vzpostaviti ravnovesje med zaščito pred pandemijo COVID-19 in oživljanjem turističnega sektorja.

Seveda, vsaj dokler ne bo drugače določeno, trajekti polovično zasedeni. Edino družine na trajektih si lahko delijo kabine. To namreč, da trajekti iz celine vozijo na otoke,  se bo zgodilo prvič po 16. marcu. Za samo turistično sezono pravijo, da se bo začela 15. junija. S 15. junijem bodo v Grčijo smeli vstopiti državljani držav, za katere oblasti ocenjujejo, da so se uspešno spopadle s koronavirusom. Te države so Ciper, Izrael, Nemčija, Kitajska, Avstralija, Japonska, Danska, Avstrija, Bolgarija, Srbija, Romunija, Albanija, Severna Makedonija, Bosna in Hercegovina, Hrvaška, Madžarska, Poljska, Češka, Slovaška in Norveška. Zanimivo se zdi, da kljub uspešnemu boju zoper epidemijo COVID 19, Slovenije ni na tem seznamu. V prvem obdobju, se pravi med 15. junijem in prvim julijem  bodo  letala pristajala samo na atenskem letališču,  po prvem juliju pa tudi pri regionalnih turističnih središčih. Po 62 dneh so lokali, bistroji in ostali gostinski objekti  ponovno odprti za goste, seveda zaenkrat samo zunanji deli in letne terase Prihodnji ponedeljek načrtujejo odprtje hotelov, ki  sicer  v normalnih okoliščinah obratujejo vse leto.

Prvega  julija  bo Grčija dodatno sprostila omejitve in na seznam dodala še nekatere države. Tretja skupina bo sledila 15. julija. Je pa vse odvisno od razvoja pandemije. Kljub naporom z naše slovenske strani in 3. protikoronskemu paketu (PKP) in zaščite našega lastnega turističnega gospodarstva, smo rahlo zatečeni in presenečeni, da Slovenija ne spada v prvo skupino držav glede možnosti dostopa do storitev v grškemu turizmu.

Povsem drugače je z Ciprom, ki je že objavil seznam devetnajstih držav, katerih državljani bodo lahko že od 9. junija z letalom pripotovali v državo, sprva sicer s tri dni starim zdravniškim potrdilom, od dvajsetega junija še to ne bo potrebno.

Optimizem, čeprav prisoten je zmeren, mi bi temu rekli pustimo se presenetiti. Kljub prislovični iznajdljivosti in na trenutke zvitosti  in »izvirnosti« pri prilagajanju  zakonodaje sebi v prid, tokrat ta vrnitev v neko novo normalnost zna biti  preizkus za vse, gospodarstvo, oblasti in na koncu koncev  vseh katerim je storitev  namenjena. »Kljub temu  se  ne bojimo da bodo doživetja pristna  in užitek nedeljiv,« je dejal poznavalec grškega turizma in veliki prijatelj Slovenije.

V.K.T.

Mogoče vam bo všeč