Nekategorizirano

PRO PLUS: Kriminalisti preverjajo sum kartelnega dogovarjanja

 

Prevzemanje družbe Pro Plus, lastnice televizijski programov Pop TV in Kanal A, ki jo želi pod okrilje svojega mogočnega imperija pospraviti srbski medijski tajkun Dragan Šolak z izdatno finančno in lobistično pomočjo ameriškega finančnega sklada KKR, dobiva nove razsežnosti.

Po naših informacijah se zdaj z zadevo ukvarja tudi Nacionalni preiskovalni urad (NPU). Kriminalisti namreč skušajo ugotoviti, ali imajo opraviti s sumom kartelnega dogovarjanja med Pro plusom, Telemachom in Telekomom Slovenije. Kar zadeva Telekom, velja omeniti, da je pred dnevi odstopil član njegove uprave Aleš Aberšek. Predsednici nadzornega sveta Telekoma Lidii Glavina je sicer podal nepreklicno odstopno izjavo zaradi osebnih razlogov, a marsikdo se sprašuje, ali se morda pravi razlog umika ne skriva ravno v poizvedovanju kriminalistov.

Sicer pa se na NPU po naših podatkih ukvarjajo predvsem z dvojim. Prvič z usklajenim prehodom Pro Plusovih televizij POP TV in Kanal A ter Telekomovega Planet TV iz brezplačnega na plačljivo oddajanje. Konec leta 2016 so namreč te televizije po več desetletjih oddajanja preko TV oddajnikov in sprejemanja preko anten tako rekoč čez noč objavile, da ne bodo več oddajale preko brezplačnega prizemnega omrežja, pač pa izključno preko plačljivih platform (kabel, IPTV). S tem so nato seznanile operaterje; Pro Plus seveda z najavo precej višje naročnine, Planet TV pa sploh prvič z naročnino. Prvi je ponudbo Pro Plusa sprejel Telekom, ki je največji dobavitelj IPTV in kabelske televizije. Tako drugim operaterjem ni preostalo drugega, kot da temu sledijo, sicer bi jim odklopili programe POP TV in Kanal A, kar pa bi pomenilo velik odliv naročnikov. Po drugi strani pa je Telemach prvi operater, ki je z Antenno TV sklenil pogodbo za Planet TV.

Drugi primer prepovedanega usklajenega ravnanja je nedavni neuspeli razpis Agencije za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS) za razširjanje televizijskih programov preko prizemnega radiodifuznega omrežja. AKOS je namreč na pobudo RTV Slovenije objavil razpis, s katerim je komercialnim televizijam ponudil plačljivo oddajanje programov preko televizijskih oddajnikov. Gre za oddajanje v frekvenčnem prostoru, s katerega so se umaknile komercialne televizije POP TV, Kanal A in Planet TV. Kajti v Sloveniji je še vedno okoli 100.000 gospodinjstev, ki nimajo dostopa do kabelskih ali IPTV omrežij ali pa ne želijo imeti obsežnih paketov vsebin. Namen razpisa je bil gledalcem za nižjo ceno omogočiti dostop do nekaj (med 10 in 20) plačljivih komercialnih programov.

Vse obstoječe komercialne televizije bi v tem paketu lahko gledanje svojih programov zaračunavale, in to tudi tistim gospodinjstvom, ki od izstopa iz brezplačnega prizemnega oddajanja ne morejo več gledati njihovih programov, ker nimajo dostopa do kabelskega ali IPTV omrežja. Poleg tega bi zaradi povišane dostopnosti do gledalcev lahko dvignile tudi svoje prihodke iz prodaje reklam.

V poštenem poslovnem svetu bi seveda pričakovali, da bosta podjetji, izdajatelja komercialnih TV postaj, izoblikovali najboljšo ponudbo, jo oddali in počakali na rezultate razpisa. Zmaga na razpisu bi prinesla novih 100 tisoč naročnikov, torej vsaj 300 tisoč gledalcev programov in reklam, poleg tega bi imeli ekskluzivni prostor na tem segmentu trga.  V resnici pa se na razpis ni prijavil nihče od njiju. Zato kriminalisti verjetno utemeljeno sumijo, da gre za vnaprejšnji dogovor.

Verjetnost obstoja kartela še dodatno povečuje okoliščina, da je TS Media v lasti telekomunikacijskega operaterja -Telekoma, Pro Plus pa ravno tako preko Šolaka prevzema telekomunikacijski operater – Telemach. V interesu operaterjev pa je, da se prepreči nastanek komercialno zanimivega paketa, ki bi ga lahko gledalci sprejemali zunaj njihovega omrežja.

Zanimivo je, da se isti akterji, Pro plus, Telemach, United Group vedno znova znajdejo v različnih postopkih sumov kartelnega dogovarjanja, omejevanja konkurence in zlorabe položaja na trgu. Vsekakor pa bo tudi zanimivo videti, do kakšnih ugotovitev bodo v predkazenskem postopku prišli na NPU. Ker je Slovenija na pragu volitev, verjetni ni pričakovati, da bi se karkoli zgodilo preden ne bo jasno, kakšna bodo razmerja moči v državi po razpletu volitev.

S.C.

Mogoče vam bo všeč