Nekategorizirano

Priznanja ZNP: za življenjsko delo Francetu Boletu, ustanovitelju Ognjišča, novinarski Petru Jančiču in Hanziju Tomažiču

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) je pionirju krščanskega medijskega prostora in ustanovitelju projekta Ognjišče Francetu Boletu podelilo častno priznanje Boruta Meška za življenjsko delo. Nagrada za izjemne dosežke v novinarstvu pa je letos romala v roke Petra Jančiča in Hanzija Tomažiča. 

Po besedah Združenja novinarjev in publicistov bi v državi težko toliko žrtvoval za svobodo v medijih kot Franc Bole. Sicer pa mu je njegov vpliv na propad diktature in osamosvojitev priznala že država, po tem ko je ta s strani predsednika države prejel red za zasluge, kar pa so med drugim izpostavili v obrazložitvi dodelitve nagrade.

Slovenski rimokatoliški duhovnik Bole je bil rojen v času fašizma, med šolanjem pa ta po navedbah STA ni imel niti ure slovenskega jezika. Po zaključenem študiju na teološki fakulteti v Ljubljani in posvečenju za duhovnika je ta v Postojni ustanovil revijo Ognjišče, nato pa tudi Radio Ognjišče. Prav tako je ustanovil televizijo TV3, ki pa jo je moral čez nekaj let prodati. Bole je v zahvali za prejeto nagrado povedal, da se je kot duhovnik vseskozi zavedal, kakšno moč ima tiskana beseda. Ob prejetju nagrade je izpostavil obstoj drugih sredstev obveščanja kot sta radio in televizija, ki so vplivala na to, da imajo mediji še vedno velik vpliv.

Tednik Nedelja postal glasilo koroških Slovencev
Prejemnik nagrada za izjemne dosežke v novinarstvu novinar Hanzi Tomažič je svoj prvi prispevek za tednik koroških Slovencev Nedeljo spisal marca leta 1981 in sicer potopis o tedenskem študijskem potovanju izobraževalnega Doma v Tinjah po Grčiji. Decembra letos je mesto glavnega urednika prav tako sklenil s potopisom o svoji poti v Kelmorajn. Potrebno je omeniti, da je pod vodstvom Tomažiča tednik Nedelja postal glasilo koroških Slovencev, ki predstavlja vse vidike življenja na Koroškem, pogled pa je usmerjen tudi v Slovenijo, Avstrijo in svet. Tomažič se je preko video posnetka iz Nove Zelandije zahvalil za dodeljeno nagrado, ki jo je v njegovem imenu prevzela Mateja Rihter, nova glavna urednica tednika Nedelja.

Opisujejo ga kot prekaljenega novinarskega mačka
Med nagrajenci se je znašel tudi Peter Jančič, ki je po prepričanju Združenja novinarjev in publicistov eden najboljših novinarjev v Sloveniji. Jančiča, ki je 15 let pisal pri Večeru, Delu, sedaj pa še na lastnem portalu Spletni časopis, kolegi opisujejo kot  “prekaljenega novinarskega mačka”. V lanskem letu je izdal knjigo Fake news, kjer je razkril najbolj odmevne medijske manipulacije, v časi kariere pa je objavil mnoge preiskovalne zgodbe, ki so imele izrazite posledice na področju politike. V združenju so v obrazložitvi zapisali, da Jančič s svojimi članki in analizami v slovenskem medijskem prostoru pušča neizbrisen pečat, hkrati pa s kritičnim pogledom na novinarski poklic nastavlja ogledalo predstavnikom tako imenovane četrte veje oblasti.

H.M. https://nova24tv.si/

Mogoče vam bo všeč