Nekategorizirano

Pripadnice in pripadniki Slovenske vojske na naloge v podporo Policiji napoteni 214.000-krat

Pred petimi leti, 17. oktobra 2015, je Vlada Republike Slovenije Slovenski vojski s sklepom dodelila nalogo podpirati Policijo pri reševanju situacije, povezane z nezakonitimi migracijami. Slovenska vojska je prve pripadnike na to nalogo napotila 19. oktobra 2015.

				Pripadnik Slovenske vojske in policist na nalogi preprečevanja nezakonitih migracij leta 2015			Pripadnik Slovenske vojske in policist na nalogi preprečevanja nezakonitih migracij leta 2015


Že pred tem, od septembra 2015, je Slovenska vojska pri soočanju z migrantsko situacijo pomagala Civilni zaščiti, od februarja 2016 pa podpira Policijo tudi pri širšem varovanju državne meje. Od novembra 2015 pripadniki Slovenske vojske skladno z zahtevami Policije sodelujejo tudi pri postavljanju in vzdrževanju začasnih tehničnih ovir, skladno z navodili Policije so jih postavili in jih tudi vzdržujejo približno 160 kilometrov. Od oktobra 2018 Slovenska vojska podpira Policijo tudi z opazovanjem širšega območja državne meje z moštvom in brezpilotnimi letali. Do danes je Slovenska vojska pripadnice in pripadnike na te naloge napotila skoraj 214.000-krat, skupaj so prevozili več kot 9.000.000 kilometrov.

Pripadniki Slovenske vojske danes sodelujejo v mešanih patruljah s Policijo, s samostojnim opazovanjem pa spremljajo situacijo ter o zaznavah poročajo policistom, s čimer pripomorejo k odkrivanju in preprečevanju nezakonitih migracij. Pri širšem varovanju državne meje so pripadnice in pripadniki Slovenske vojske sodelovali skoraj 138.000-krat.

          

Slovenska vojska je septembra lani optimizirala napotitve pripadnikov na tovrstne naloge. Skupine pripadnikov delujejo v petdnevnih izmenah in so nastanjeni bodisi v bivalnih kontejnerjih v Črnomlju bodisi v bližnjih vojaških objektih (v Pivki in Primožih). Na ta način je čas vožnje do mesta opravljanja nalog krajši, daljša je prisotnost pripadnikov na obmejnem območju, hkrati pa se zmanjšuje tudi njihova obremenjenost.

Od 24. februarja do 23. maja 2016 je Vlada Republike Slovenije pripadnikom Slovenske vojske v podporo reševanju migrantske situacije dodelila dodatna pooblastila iz člena 37.a Zakona o obrambi. Skladno s temi pooblastili so pripadniki v tem času lahko opozarjali, napotovali, začasno omejevali gibanje ter sodelovali pri obvladovanju skupin in množic.

Za izjemno delo je predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor 7. decembra 2018 podelil medalje za zasluge na vojaškem oziroma varnostnem področju 1., 72. in Logistični brigadi Slovenske vojske. Brigade so visoka državna odlikovanja prejele za zasluge pri obvladovanju migrantske krize v obdobju 2015–2016.

Mogoče vam bo všeč