hranaosveščanje potrošnikovSlovenijaV fokusu

Primerjalno ocenjevanje sadno-žitnih ploščic

Na tokratnem primerjalnem ocenjevanju smo pregledali sadno-žitne ploščice, namenjene malčkom oziroma majhnim otrokom od prvega leta starosti.

Sadno-žitne ploščice so praktične za uporabo, tako doma kot na sprehodu ali otroškem igrišču, zato pogosto končajo v nakupovalnem vozičku. Slike sadežev in žit na embalaži ter dejstvo, da gre za otroško hrano, pa marsikaterega starša prepriča, da za svojega malčka (glede na Uredbo 609/2013 je majhen otrok, starosti 1-3 let) kupuje zdrav obrok.

Podrobneje smo pregledali in primerjali sestavo in hranilno vrednost sedmih sadno-žitnih ploščic z jabolkom in banano.

  • 1 izdelek je dobil oceno dobro.
    3 so dobili oceno povprečno.
    3 izdelki pa so prejeli oceno nezadovoljivo, predvsem zaradi visoke vsebnosti sladkorjev ali aditivov.

Zoom OCENJEVANJE

Ugotovitve ocenjevanja sadno-žitnih ploščic

Sadno-žitne ploščice so energijsko bogati izdelki, ki vsebujejo veliko prostega sladkorja. V enem izdelku so aditivi, trije izdelki pa vsebujejo netrajnostno sestavino, palmovo olje.

Aditivi le v enem izdelku

Hrana za majhne otroke ne sme vsebovati sladil, barvil, konzervansov in ojačevalcev okusa, lahko pa vsebuje nekatere druge aditive. Večina proizvajalcev se je dodatku aditivov v sadno-žitnih ploščicah raje izognila, edina izjema je izdelek Alete bewusst, v katerem so dodani sojin lecitin (emulgator), pektin (sredstvo za zgostitev) in izvlečki z visoko vsebnostjo tokoferola (antioksidanti).

Ti aditivi so v hrani za majhne otroke sicer dovoljeni, a očitno, glede na to, da jih večina istovrstnih izdelkov ne vsebuje, niso nujno potrebni, zato si je ta izdelek za aditive prislužil oceno nezadovoljivo.

Sadno-žitne ploščice vsebujejo veliko sladkorja

Energijska vrednost na 100 gramov sadno-žitne ploščice je v povprečju 373 kilokalorij (1567 kilojoulov), kar pomeni, da gre za energijsko bogato živilo. In ravno uživanje energijsko bogate hrane naj bi povečevalo tveganje za debelost v otroštvu.

oblacek

Z eno samo ploščico (25 gramov) bi majhen otrok, ki dnevno potrebuje med 1100 in 1300 kilokalorij, tako pokril skoraj desetino dnevne potrebe po energiji.

K energiji prispeva tudi sladkor, ki ga vsebujejo prav vse pregledane sadno-žitne ploščice. Med izdelki so ogromne razlike, saj ga je lahko od 28 pa vse do 53 gramov v 100 gramih izdelka.

Izdelek z največ sladkorja (dm Bio) je za oceno prehranskega profila prejel oceno nezadovoljivo, saj bi majhen otrok že z eno takšno ploščico praktično pokril dnevno priporočilo za sladkor (pet odstotkov dnevnega energijskega vnosa).

Sadno-žitne ploščice: trajnostni vidik

Pri oceni trajnosti sami vrsti embalaže tokrat nismo posvečali posebne pozornosti, saj so vse ploščice pakirane v plastični ovoj. Preverili pa smo, katere trajnostne oznake najdemo na izdelkih in, ali vsebujejo netrajnostne sestavine, kakršno je palmovo olje.

sadno zitne ploscice 3

Štirje izdelki so se s trajnostnega vidika odrezali slabše in zato prejeli oceno povprečno. Izdelek Bebivita je edini med pregledanimi sadno-žitnimi ploščicami, ki ne izhaja iz trajnostnega ekološkega kmetijstva.

Trije izdelki, dm BioAlnatura in Alete bewusst so vsebovali palmovo olje. Pridobivanje te netrajnostne sestavine predstavlja velik okoljevarstveni problem, saj na račun nasadov oljne palme krčijo gozdove in ogrožajo številne živalske vrste.

Označbe na embalaži

Pri oceni označbe velja izpostaviti, da prav noben od pregledanih izdelkov ni prilagojen za slovenski trg, ampak imajo na hrbtni strani bolj ali manj uspešno izvedeno obvezno označevanje z nalepko.

Čeprav je nalepka za proizvajalca z ekonomskega vidika verjetno bolj ugodna rešitev obveznega označevanja, pa je potrošnik velikokrat prikrajšan. Opazili smo, da se, v primerjavi z originalno embalažo v tujem jeziku, na nalepki v slovenščini hranilna vrednost namesto v tabeli pogosto izrazi linearno.

Zaradi stiske s prostorom je tudi velikost črk na nalepki bistveno manjša. Najmanjšo velikost črk, manj kot en centimeter, smo izmerili pri izdelkih Hipp Organic in dm Bio, zato sta za oceno označbe prejela oceno pomanjkljivo.

Naš nasvet

Kljub temu, da so sadno-žitne ploščice praktične za uporabo, so energijsko gosto živilo, vsebujejo veliko prostega sladkorja in predstavljajo bolj sladico kot zdrav prigrizek, zato jih ne priporočamo otrokom do prvega oziroma še bolje do drugega leta starosti. Za grizljanje otroku raje ponudite narezano sveže sadje.

Jabolko in banana vsebujeta bistveno manj sladkorja, ki je poleg tega vezan in predstavlja manj tveganja za zdravje otroka.

infografika sladkor 100g

Povprečna vsebnost sladkorja v pregledanih sadno-žitnih ploščicah

  • 1 ploščica (25 gramov) v povprečju vsebuje 10,25 g sladkorjev.
  • Toliko sladkorja vsebuje tudi malo manj kot polovica srednje velikega jabolka (85 gramov) ali
  • polovica srednje velike banane (64 gramov).

vir: https://potrosnikovzoom.si/zivila-in-pijace/163-primerjalno-ocenjevanje-sadno-zitnih-ploscic

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:hrana