ŠportTurizemV fokusu

Tudi letos na dirki Po Sloveniji najodmevnejša slovenska imena kolesarstva

Med 15. in 19. junijem 2022 se bo v Sloveniji odvijal eden največjih športnih dogodkov, kolesarska dirka Po Sloveniji, ki tokrat ponuja pet kolesarskih etap. Druga etapa bo   vodila tudi skozi občine Šentjur, Šmarje pri Jelšah in Rogaško Slatino, kjer je predviden zaključek etape. Kaj dirka prinaša in kako bo potekala, so na novinarski konferenci v Rogaški Slatini 23. maja, predstavili Ilona Stermecki, v.d. direktorice STO, župan mag. Branko Kidrič in direktor dirke Bogdan Fink. Dirka je odlična priložnost za promocijo Slovenije.

Tudi letos na dirki Po Sloveniji najodmevnejša slovenska imena kolesarstva

Še nekaj tednov nas loči do začetka 28. mednarodne kolesarske dirke po Sloveniji. Dirka po Sloveniji se bo odvijala med 15. in 19. junijem in bo obsegala 5 etap v skupni dolžini okoli 800 kilometrov. V programu letošnje dirke je tudi nekaj povsem novih etap in krajev, ki jih dirka v svoji zgodovini še ni obiskala in bodo vsekakor predstavljaje poseben izziv kolesarjem. Prva etapa letošnje dirke bo kolesarsko karavano popeljala od Nove Gorice do Postojne (164,7 km), druga etapa od Ptuja do Rogaške Slatine (174,1 km), tretja etapa od Žalca do Celja (144,6 km), četrta etapa od Laškega do Velike planine (152,5 km) ter peta etapa od Vrhnike do Novega mesta (156,1 km), kjer bo tudi v letošnjem letu tradicionalni cilj dirke.

Na dirki bo po besedah direktorja Bogdana Finka sodelovalo kar 22 ekip iz celega sveta, kar pomeni več kot 150 kolesarjev. Pričakujejo tudi največja slovenska imena kolesarstva. Udeležbo so potrdili Tadej Pogačar, Matej Mohorič, Luka Mezgec in Jan Polanc, upajo pa tudi na vrnitev trenutno poškodovanega Jana Tratnika. Direktor dirke še dodaja, da si lahko obetamo zanimiv obračun najboljših, saj se zahtevnost dirke stopnjuje iz etape v etapo – če sta uvodni dve etapi bolj pisani na kožo hitrejšim kolesarjem in bosta kolesarsko karavano dirke Po Sloveniji sploh prvič pripeljale tudi v Postojno, se bo od 3. etape dalje, kjer sta že na sporedu tudi dva kategorizirana vzpona, dirka šele zares začela. Boj za zeleno majico bo bržkone odločen v zaključku 4. etape, dirka pa bo napeta vse do ciljne črte, pravi.

Eden izmed največjih športnih dogodkov v Sloveniji bo zopet dobro predstavljen v svetu. Vsak dan bodo zagotovili 2,5 ure direktnega televizijskega prenosa, ki bo predvajan v 130 državah. Na največjem televizijskem športnem programu bodo temu dogodku v petih dneh namenili 10 ur televizijskega prenosa. Slovenska turistična organizacija pa bo v sklopu tega na kanalih Eurosporta izvedla tudi kampanjo z 238 televizijskimi oglasi, načrtujejo 3,2 milijona oglasov na eurospost.com, pripravljajo pa tudi vsebinske prispevke o Sloveniji na spletnih straneh ter objave na družbenih omrežjih tega medijskega velikana. Kot dodaja v.d. direktorice STO Ilona Sremecki, trasa izredno dobro prikaže turistične destinacije in kraje v naši domovini, zlasti pa poudari kako zelena in raznolika je naša domovina.

16. junija je na sporedu druga 174 kilometrov dolga etapa dirke, ki se bo nekaj pred 11. uro pričela na Ptuju in se bo okoli 15. ure zaključila v Rogaški Slatini. Kot so pojasnili na novinarski konferenci v Rogaški Slatini, se bo etapa zaključila pri železniški postaji, kolesarji pa bodo v Rogaško Slatino pripeljali skozi Mestinje, Podplat, Tekačevo, Spodnje Negonje, Brezovec pri Rogatcu, nakar bo sledil še 10- kilometrski zaključni krog po Rogaški Slatini. Pred tem se bodo kolesarji popeljali tudi skozi Šentjur, Ponikvo, Šentvid pri Grobelnem in Šmarje pri Jelšah.

Rogaška Slatina pri tem športnem dogodku po Sloveniji sodeluje že osmo leto. Za nemoten potek dirke po njihovi občini bo tudi letos skrbelo več kot sto prostovoljcev, zagotoviti pa so morali tudi 50.000 evrov, in sicer iz občinskega proračuna 30.000 evrov, sponzorji bodo prispevali 15.000 evrov, preostali del pa bodo prispevali z delom.

Kot je na predstavitvi dejal župan mag. Branko Kidrič, tovrstno sodelovanje občini in turistični destinaciji prinaša posebno promocijo kraja ter ob tem dodaja:  »Naš cilj pa je, da bi, kot vrsto preteklih let, skozi sodelovanje na tem projektu, dodatno promovirali šport in trajnostno mobilnost.« Ob tem izpostavlja, da so v Rogaški Slatini med prvimi v Sloveniji že v letu 2003 pričeli graditi kolesarske steze in daljinske kolesarske povezave. Danes imajo zgrajenih 33 kilometrov različnih kolesarskih stez in poti, zraven tega pa ponudijo tudi katalog, v katerem je označenih 15 kolesarskih poti različnih težnostnih stopenj po obronkih cele občine. Občina je v letu 2010 prejela tudi mednarodni certifikat “evropsko mesto prijazno za kolesarje”. Pred leti so kolesarsko infrastrukturo nagradili tudi z izposojevalnico koles, do konca prihodnjega leta pa imajo v načrt zgraditi še 7 kilometrov daljinskih kolesarskih povezav, v izgradnji pa je tudi parkirišče Park&Ride.

V Rogaški Slatini ob tem beležijo obdobje, ki so ga poimenovali mesec športa, v sklopu katerega pripravljajo pet dogodkov. Ob gostovanju mednarodne kolesarske dirke po Sloveniji tudi Bobrovo bicikliranje, Afroditin tek, prireditev »Veter v laseh« ter mednarodni festival športnega in dokumentarnega filma.

Vir in foto: kozjansko.info

vir: https://www.slovenia.info/sl/novinarsko-sredisce/novice/19723-tudi-letos-na-dirki-po-sloveniji-najodmevnejsa-slovenska-imena-kolesarstva?utm_campaign=si-may22-pr-tta-20&utm_medium=email&utm_source=Net-Results&utm_content=sI-may22-pr-tta-20#

Mogoče vam bo všeč

Več v:Šport