Nekategorizirano

Prihaja drugi val pandemije, svarijo v Evropi

Po uspešni zajezitvi prvega vala okužbe in smrti je Evropa zdaj sredi bližajoče se drugega vala koronavirusa. Vse pogosteje se zastavlja vprašanje: “Kaj je šlo narobe?”

Po poročanju Evropskega centra za nadzor in preprečevanje bolezni so dnevni primeri koronavirusa v Evropski uniji in v Združenem kraljestvu ta teden v 14-tih dneh dosegli rekord. Zabeležili so več kot 45.000 primerov! V krajih, ki so se začeli odpirati po mesecih blokade, pa so bile uvedene nove omejitve.

Voditelji držav so izrazili zaskrbljenost zaradi pritiska na bolnišnice, ki bi se lahko odvil v prihodnjih mesecih in morebitnih novih blokad gospodarstva. Evropska stopnja umrljivosti je bila stabilna 72 dni. Povečanje števila bolnikov je sledilo takoj po poletnih počitnicah, ko so se delavci vrnili v mesta, otroci pa v šole. Svetovna zdravstvena organizacija je predlagala, da je bilo povečanje delno posledica sprostitvenih ukrepov in tudi ljudje so se sprostili. Kaže, da so mladi pognali drugi val v Evropi.

Kljub povečanju števila primerov okužbe in smrtnih primerov v Evropi, ima celina še vedno nižje število obolelih v primerjavi z ZDA. Evropa je prijavila 4,4 milijona primerov in 217.278 smrtnih primerov na 750 milijonov prebivalcev (indeks umrlih 0,00028/milijon), ZDA pa 6,7 ​​milijona primerov in 198.000 smrtnih primerov na 330 milijonov prebivalcev (indeks umrlih 0,00060/milijon).

Britanija je v soboto zabeležila 4.422 novih primerov, največ od maja. Britanski premier Boris Johnson je v petek novinarjem dejal, da drugi val prihaja v Združeno kraljestvo in da je neizogiben. Dodal je, da ne želi, da gredo v novo blokado, in edini način, da se temu izognejo je, da ljudje sledijo navodilom. Združeno kraljestvo ima največ smrtnih žrtev v Evropi – več kot 40.000, v Angliji pa so ta teden uvedli nove omejitve družabnih srečanj.

Direktor SZO za Evropo Hans Kluge je ta teden opozoril na “zaskrbljujoče stopnje prenosa” in “zelo resne razmere” v regiji ter dodal, da so tedenski primeri presegali primere, zabeležene v marčevski konici. Konec avgusta je Kluge dejal, da je postopno naraščanje primerov v Evropi mogoče delno razložiti z olajšanjem javnega zdravja in socialnih ukrepov, kjer so oblasti ublažile nekatere omejitve in so ljudje opustili skrb. Povedal je, da ga zelo skrbi, da je v prijavljene primere vključenih vedno več mladih, pri čemer odsvetuje velika druženja in zabave.

Tako kot Španija ima tudi Avstrija največji skok okužb na Dunaju. Turčija je v 24 urah zabeležila 63 smrtnih žrtev, kar je najvišji dnevni rekord doslej. Države, vključno z Grčijo in Hrvaško, ki jima je bilo v prvem valu prizaneseno, so avgusta zabeležile hiter porast števila primerov, medtem ko so turisti počivali na poletnih počitnicah po ponovnem odprtju evropskih meja v juniju.

Pripravil LuS

Mogoče vam bo všeč