Nekategorizirano

Pri soboškem županu Aleksandru Jevšku vse bolj “smrdi” na klientelizem in korupcijo?

Še pred prvim krogom županskih volitev v nedeljo, 18. novembra, ko so volivci v mestni občini Murska Sobota rdečemu županu Aleksandru Jevšku namenili skoraj 74 odstotno podporo, so bile znane ugotovitve revizijskega postopka Nadzornega odbora MO Murska Sobota o “spornih” praksah vodstva občine oziroma župana Aleksandra Jevška v primeru družbe Zgodba d.o.o. in projekta Ekspano. Poročilo o ugotovitvah je Nadzorni odbor končal 11. novembra, na spletni strani mestne občine pa so ga objavili komaj 22. novembra, štiri dni po “veličastni” zmagi Aleksandra Jevška na županskih volitvah.

O spornih poslih Aleksandra Jevška in direktorja soboške občinske uprave Srečka Đurova smo na straneh V FOKUSU napisali kar nekaj člankov, pozivali Računsko sodišče, KPK,  NPU, Državno tožilstvo k ukrepanju po uradni dolžnosti, vendar “psi še lajajo, karavana pa gre naprej!”

Temeljna ugotovitev nadzornikom MO Murska Sobota v primeru poslovanja z družbo Zgodba d.o.o., ki ima tri lastnike, od tega  dva preverjena kadra Židanovih prenovljenih komunistov; Matevža Frangeža, nekdanjega državnozborskega poslanca SD, nekdanjega direktorja Večera Jureta Štruca, tretji pa je nekdanji direktor marketinga na Većeru Mitja Blagajac, da je  bilo v nasprotju z 9. členom Notranjih navodil za oddajo javnih naročil in 6. odstavkom 14. člena Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. 

Kot so zapisali v Pomurskih novicah.si, je MO Murska Sobota le nekaj dni po tem, ko je bila ustanovljena družba Zgodba d.o.o. z njo sklenila sodelovanje. Trojica partijskih podjetnikov je Zgodbo d.o.o ustanovila 18. junija 2015, že 4. avgusta 2015 pa so MO Murska Sobota poslali prvo fakturo. Sodelovanje ne temelji na javnem razpisu, temveč je bila Zgodba d.o.o. kot edina povabljena k sodelovanju. Z Zgodbo d.o.o. sta Jevšek in Đurov sodelovala ves čas, zadnje plačilo sega v predvolilni čas, v oktober 2018. Vse se je odvijalo preko naročilnic za pripravo različnih komunikacijskih izhodišč (tudi za županove uvodnike, ki so bili objavljeni v občinskem trobilu Soboške novine) in sklenjene pogodbe za komunikacijsko podporo pri projektih urbane strategije in projektu MS4future (v letu 2017). Zgodba d.o.o. naj bi dobila tudi naročilo, da mora pripraviti odgovore na pisanje o “umazanih rabotah Jevška in Đurova” na našem spletnem časopisu V FOKUSU.

Skratka, nadzorniki so iz vse pregledane dokumentacije (2015-2018) ugotovili, da je sodelovanje z družbo Zgodba d.o.o. bilo v nasprotju z 9. členom Notranjih navodil za oddajo javnih naročil in 6. odstavkom 14. člena Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Sodelovanje z družbo Zgodba d.o.o. seveda poteka še danes in bo verjetno tudi v prihodnje, kakor bo pač ukazal partijski šef Dejan Židan. V treh letih je Frangeževa Zgodba d.o.o. iz proračuna MO Murska Sobota prejela 77.221,74 EUR.

Osnovno vprašanje pa je, “Zakaj MOMS potrebuje pomoč pri komuniciranju z javnostmi, ko pa ima zaposleno osebo s potrebnimi kompetencami in bogato “dediščino” za komuniciranje z javnostjo?” Že KPK (Komisija za preprečevanje korupcije) je namreč konec decembra 2017 pri obravnavi podobnih odnosov jasno sklenila, da obstaja klientalizem pri naročanju PR-storitev in celo zaznala »indice koruptivnega ravnanja« oziroma »obstoj vzorcev, ki so značilni za »klientelistične prakse«! In ti vzorci sodelovanja, kot jih je zaznala KPK, so se pojavljali tudi v času volilne kampanje Aleksandra Jevška.

O ugotovitvah nadzornikov o kršitvah zakonodaje pri projektu Expano, pa v naslednjem tekstu.

Boris Cipot

PS. Poročilo Nadzornega odbora MO Murska Sobota ponujamo v branje. 

Mogoče vam bo všeč