Nekategorizirano

[Preveri] Avstrija 19. maja sprošča pogoje za vstop v državo !!

Avstrijska tiskovna agencija APA poroča, da bo po 19. maju Avstrija sprostila določene ukrepe pri vstopu v Avstrijo in odpravila karanteno za turistične obiske Avstrije za večino evropskih držav.

Za države, ki so po klasifikaciji Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni obarvano rdeče, tako več ne bo odrejena 10-dnevna karantena, ampak bo za vstop v državo dovolj negativni test ali dokazilo o prebolelem Covidu-19. 

Za Slovenijo, ki je na tem zemljevidu še vedno obarvana temno rdeče, spremembe ne bodo veljale. Za turistični vstop iz Slovenije v Avstrijo, bo še naprej odrejena 10-dnevna karantena, ki jo je po petih dneh mogoče prekiniti s testom.

Avstrija bo stanje držav ažurno preverjala in seznam osveževala, trenutno pa so temno rdeče poleg Slovenije še: Bolgarija, Ciper, Češka, Hrvaška, Francija, Švedska, Madžarska, Poljska, Estonija, Litva in Nizozemska. Za Finsko, Portugalsko, Malto in Islandijo, ki so na tem zemljevidu obarvane zeleno oziroma oranžno, za vstop v Avstrijo posebnih omejitev ni.

(vir: APA)

Čezmejni delavci

Za delovne migrante, šolarje, dijake in študente ter osebe, ki obiskujejo družinske člane, veljajo naslednja pravila za vstop v Avstrijo :

  • Zdravniško spričevalo oz. negativni izvid na prisotnost virusa SARS-CoV-2, ki je lahko PCR ali HAG (hitri antigenski test), ki ne sme biti starejši od 72 ur
  • Ne glede na to, ali se prehaja mejo dnevno, tedensko ali mesečno, se morajo pred vstopom v Avstrijo registrirati na ustreznem spletnem obrazcu. Registracija je potrebna vsakih 28 dni, razen, če pride do spremembe naslova.
  • Če ob vstopu v državo ne morejo predložiti negativnega testa, se morajo po prečkanju meje nemudoma ali najkasneje v roku 24 ur ustrezno testirati s PCR ali HAG testom.
  • Priporočljivo je, da ima delavec migrant pri sebi tudi potrdilo o zaposlitvi v Avstrijskem podjetju.

Službena potovanja (poslovneži, vzdrževalci, monterji,…)

Osebe, ki v Avstrijo potujejo službeno, lahko ob prehodu meje predložijo PCR test, ki ne sme biti starejši od 72 ur ali test HAG. V primeru, da zdravniškega spričevala ali negativnega testa na meji ne morejo predložiti, morajo nemudoma nastopiti 10-dnevno karanteno, ki jo po petih dneh z negativnim testom lahko prekinejo.

Oseba, ki spremlja osebo, ki v Avstrijo vstopa iz medicinskih razlogov spada med izjeme in mejo lahko prečka brez karantene v kolikor ob prečkanju predloži negativni izvid PCR ali HAG testa, ki ni starejši od 72 ur.

Vstop v Avstrijo brez omejitev (pri čemer mora oseba izkazati opravičen razlog) je možen za:

  • osebe, ki vstopajo zaradi zagotavljanja tovornega in potniškega prometa,
  • osebe, ki vstopajo zaradi nujne oskrbe živali ali zaradi potrebnih kmetijskih in gozdarskih ukrepov,
  • osebe, ki vstopajo iz nujnih interesov avstrijske države,
  • tranzit skozi Avstrijo brez vmesnega postanka je mogoč. Možen je tudi prevoz do letališča Dunaj Schwechat in do železniške postaje Beljak / Celovec, vendar morate Avstrijo potem takoj zapustiti.
  • osebe, ki vstopajo zaradi dostopa do nujnih medicinskih storitev (potrebno potrdilo zdravnika o nujnem obisku)

Prav tako je možen vstop brez omejitev zaradi nepredvidljivih, neodložljivih ali posebnih dogodkov v družinskem krogu, kot npr. hude bolezni, primeri smrti, pogrebi, rojstva, varstvo in pomoč osebam v nujnih primerih, ki so potrebne podpore.

V povezavi s predvidljivimi in drugimi pomembnimi družinskimi dogodki, kot npr. poroke, krsti, rojstni dnevi ali občasni obiski življenjskega partnerja, za vstop v Avstrijo veljajo splošne določbe o karanteni v skladu s sprejetimi avstrijskimi predpisi. 

(vir: Avstrijsko veleposlaništvo v Ljubljani)

Avtor: Uredništvo

Mogoče vam bo všeč