Nekategorizirano

Prenovljen Europass za bolj odprt trg dela

Europass je od leta 2005 nabral več kot 126 milijonov obiskov na svoji spletni strani, Evropejci pa so na njem ustvarili 60 milijonov življenjepisov.

Sistem pa je po mnenju poročevalca, nemškega poslanca Thomasa Manna (ELS, Nemčija) preveč zapleten. Poslanci so zato 14. marca podprli nova pravila, ki ga poenostavljajo.

Kaj je Europass?

Gre za standardiziran življenjepis, s katerim lahko Evropejci potencialnim delodajalcem lažje predstavijo svoje sposobnosti, izobrazbo in poklicne izkušnje. Gre za evropsko dogovorjeno oblika za sistematično in celovito osebno predstavitev, ki je dostopna v 26 evropskih jezikih in v 33 evropskih državah, omogoča pa osebno predstavitev v Sloveniji in v tujini. Dokument Europass tako vsebuje CV, podatke o jezikovnih znanjih, certifikate, potrdila o izobrazbi in dokument o mobilnosti.

Prenova Europassa

Glavni cilj prenove Europassa je narediti sistem dostopen za invalide. Za to bodo potrebne tehnične rešitve na spletni strani.

Na spletni strani bo po prenovi dostopen tudi e-portfelj, kjer bodo na enem mestu zbrane vse informacije o posamezniku.

»To bo elektronski kovček, kjer boste na enem mestu imeli vse, kar potrebujete,« razlaga poročevalec Svetoslav Malinov (ELS, Bolgarija).

 
 

Mogoče vam bo všeč