Nekategorizirano

Demokratizacija slovenske družbe še ni dokončana

Včeraj je v Viteški dvorani Bistriškega gradu potekal 11. Pučnikov simpozij. Tudi letos je bila gostiteljica Občina Slovenska Bistrica ob pomoči asociacije  Konrad Adenauer Stiftung iz Zagreba ter seveda Inštituta  dr. Jožeta Pučnika.

Na samem simpoziju je bil še enkrat potrjen in osvetljen prispevek dr. Jožeta Pučnika, ki je pripeljal do osamosvojitve Slovenije. Žal ne tudi osvoboditve. Letošnji Pučnikov simpozij in okrogla miza sta bili posvečeni 30  obletnici procesa proti četverici.  S tem simpozijem se mlajšim generacijam  pomaga k razumevanju časov pred njihovim rojstvom in zakaj so se morale in zgodile spremembe. Prejšnji sistem je bil totalitarističen v vseh ozirih. Posegal in omejeval je osebno svobodo državljanov, oviral in zaviral je vse kar je dišalo po drugačnosti, drugačnega mnenja, bog ne daj drugačnega sistema. Del tega smo doživeli tukaj pri nas na slovenskem. Č e samo omenimo , po besedah dr. Andreje  Valič Zver, da je Slovenija  država z dvema milijonoma  prebivalcev  imela 25 tisoč političnih zapornikov, nam pove kako globoko totalitarna država je bila prejšnja tvorba in kakšen sitem je to bil. Totalitarni in zločinski, mnogokrat celo hujši kot nacionalsocializem.

Janez Janša: »Demos je uspel ujeti energijo s Kongresnega trga 1988 in iz tega je nastala slovenska država, ki so jo poraženci ugrabili« Vzvode so obdržale stare strukture.   Vrnili so v ekonomsko posest tisto kar so izgubili z političnim porazom na prvih demokratičnih volitvah.

Mag. Igor Omerza, je pri svojem delu kot publicista in raziskovalca polpreteklega obdobja   nemalokrat  naletel na oviro če se je dokopal do neugodnih podatkov  za stare strukture. Celo to se je dogajalo da so mu onemogočili dostop do arhivov, povzročili nezakonito stanje, kasneje celo predlagali zakon s katerim bi to nelegalno stanje  legalizirali. Tako daleč se je šlo  pr tem.

Nekaj zanimivega, po besedah Davida Tasiča, je bilo, to da je bilo stanje  neposredno po izpustitvi četverice udeleženih v procesu JBTZ povsem drugačno kot po navadi. Ko so prišli iz zapora, so bili sprejeti  med ljudmi kot heroji in so ostali aktualni, kar bi bilo povsem drugače morda pet let prej, bi ostali marginalci ali bi jih zmanjkalo čez noč.

V drugem delu simpozija smo bilo deležni  temeljite razlage, obdelave   civilne družbe v časih pred osamosvajanjem in neposredno po tem.  Dr. Anton Stres, upokojen nadškof in aktualen rektor Katoliškega inštituta iz Ljubljane, je naredil oris civilne družbe skoz različna obdobja, na kar je  opisal vlogo cerkve kot avtonomne sile kako intelektualni korpus ,ki ni bil podrejen miselnemu vzorcu prejšnjega sistema. Bil pa nadzorovan, kar pa nedvomno.

 Za izjemni prispevek k razvoju in krepitvi demokracije na slovenskem v vsem času od osamosvojitve do danes je bilo podeljeno priznanje Dušanu Lajovcu, slovenskem izseljencu, ki  je v več kot 60 letih dela in se trudi  da bi nam enkrat, resnično za vselej šlo bolje. V njegovem imenu je priznanje sprejel njegov vnuk Aleksander,  tretja generacija Lajovic, ki živi v Avstraliji.

Tekst, slike: Vane K. Tegov

Mogoče vam bo všeč