Nekategorizirano

Premier Johnson se boji razpada Velike Britanije

Premier Boris Johnson je opozoril, da bo Velika Britanija šibkejša, če bo uničena unija, ki združuje štiri države, kar je zadnja izjava njegovega nasprotovanja vse glasnejšim pozivom k škotski neodvisnosti. Nesoglasja med štirimi britanskimi konstitutivnimi državami, Škotsko, Walesom, Severno Irsko in Anglijo glede upravljanja pandemije koronavirusa, so škodila odnosom, ki jih je Brexit že razrahljal.

To še posebej velja za Škotsko, ki je glasovala proti izstopu iz EU. Zadnje ankete kažejo, da je podpora neodvisnosti Škotske le nekoliko višja od podpore 300-letni zvezi z Anglijo.

“Zveza Združenega kraljestva je zame največje politično partnerstvo, ki ga je svet kdajkoli videl. Škoda bi bilo izgubiti to moč, to magijo naše zveze,” je dejal Johnson.

Na referendumu leta 2014 je 55 odstotkov Škotov glasovalo za ostanek v uniji in 45 odstotkov za neodvisnost, vendar Škotska nacionalna stranka (SNP), ki vlada pol avtonomno, želi ponovitev referenduma.

Johnson in drugi visoki uradniki, veliki zagovorniki zveze, v zadnjih tednih intenzivno razpravljajo na Škotskem o trdnosti in blaginji razmerja.

Mogoče vam bo všeč