Nekategorizirano

Prekmurje kot družinski fevd Milana Kučana in Foruma 21

 

V petek so se na delovnem srečanju sestali člani iniciativnega odbora za obeležitev 100. obletnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, ki naj bi pripravil program dogajanj ob tem zgodovinsko pomembnem trenutku za Prekmurje, Prekmurce in slovenski narod. Delovnemu srečanju je sledila tiskovna konferenca,  pričujoči zapis pa je nastal kot odziv na  poročanja lokalnih spletnih medijev Sobotainfo in Pomurje.si. Najprej so me v oči zbodle fotografije; na njih le prvi in bivši predsednik RS Milan Kučan, soboški župan Židanove SD Aleksander Jevšek in častni škof evangeličanske cerkve Geza Erniša, nikjer pa soboškega škofa dr. Petra Štumpfa. Pa je bil tako na sestanku iniciativnega odbora, in to le kot povabljenec in ne član, pa tudi na tiskovni konferenci je predstavil program, ki ga namerava soboška škofija skupaj s Slovensko škofovsko konferenco uresničiti ob 100 letnici.

Foto;Sobotainfo

Ampak, na fotografijah ga ni, v novinarskih zapisih je tudi zminimalizirana vsebina dogajanj, ki jih načrtuje soboška škofija, ki jim je zaradi tehtnosti moral z grenkobo hočeš ali nočeš, prikimati tudi Milan Kučan.

 

Foto: Pomurje.si

Pri branju teh fakenews poročil se mi je nehote  utrnil zgodovinski spomin na Stalinovo Sovjetsko zvezo, ko so po odstranitvi Trockega v NKVD poskrbeli, da so se iz knjižnic in arhivov odstranili vsi izvodi partijskega časopisa Pravda, v katerih je bil omenjen Trocki. Natisnili so se novi izvodi, seveda z retuširanimi fotografijami in Trocki je enostavno izginil iz uradne sovjetske zgodovine. Se kaj takega obeta tudi prekmurskim katoliškim intelektualcem, ki so zaslužni, da se je Prekmurje po 1000 letnem madžarskem jarmu s pariško mirovno konferenco pridružilo matičnemu narodu. Bo ob 100 letnici »uradna« zgodovina retuširana in na novo napisana? Bojazen ni neutemeljena, in to zaradi zaporedja dogodkov, ki so se zgodili v zadnjih dveh letih, še bolj pa zaradi »iniciativnega odbora«, ki naj bi bedel nad 100 letnico. Poglavje zase so mediji v pokrajini ob Muri. Že z dosedanjim poročanjem so pokazali, da si ne želijo aktivne vloge soboške škofije pri delu Kučanovega  odbora.  V bralcih bodo vzbujali prepričanje, da se soboška škofija sili nekam, kamor ne spada. V ljudeh bodo sprožali negativna čustva do škofa Štumpfa in soboške škofije, kar sistematično počenjajo že dlje časa.  Glede na to, da vem, kdo lastniško in ideološko obvladuje te medije, so tovrstne bojazni  povsem upravičene. Dobro leto nazaj, še preden so v javnost pricurljale informacije o tem, kako bo imel vajeti praznovanja v rokah Milan Kučan, so v njegovem tedenskem trobilu Mladina z vsemi topovi napadli prekmurskega duhovnika in narodnega buditelja Jožefa Klekla in ga obtožili antisemitizma. Naključje, prav gotovo ne!

Iniciativni odbor za pripravo 100 letnice. Prilastila si ga je mestna občina Murska Sobota oziroma njen rdeči župan Aleksander Jevšek. Formalno so mu zeleno luč prižgali na Svetu regije, v katerem sedijo vsi pomurski župani. Sprva si je želel Jevšek v celoti prilastiti praznovanje 100 letnice, celo državna proslava naj bi bila v Murski Soboti. Šele protest beltinskega župana Milana Kermana, da tako pa ne bo šlo, in če proslava ne bo v Beltincih, kjer je 17. avgusta 1919 na velikem ljudskem shodu, na katerem je v prisotnosti več kot 20 tisoč zavednih prekmurskih Slovencev civilno oblast prevzela kraljevina SHS, bodo Beltinčani pripravili svojo proslavo. V to je moral hočeš nočeš Jevšek pristati, zato pa si je v celoti prisvojil sestavo iniciativnega odbora. Na pobudo dr. Mitje Slavica in Marjana Fariča, oba SMC, slednji je tudi predsednik prekmurskega društva generala Maistra, so k sodelovanju povabili prvega in  nekdanjega predsednika Milana Kučana in mu takoj ponudili predsedovanje odboru.

Ta si je verjetno v članstvu odbora zaželel obraze po svoji volji in podobi; ob soboškem županu Aleksandru Jevšku SD in Brigiti Perhavec SD, še Marjan Šiftar, ki je Kučanu  dolga leta zvesto služil, častni škof evangeličanske cerkve in tesen Kučanov prijatelj Geza Erniša, člani so tudi župani Beltincev, Črenšovcev in Križevcev, seveda Marjan Farič……….ni pa soboškega škofa dr. Petra Štumpfa, ker ga v članstvo niso povabili.

Bo tako »rdeče« obarvanemu iniciativnemu odboru s Kučanom na čelu primerna tudi vsebina dogajanj in proslave ob 100 letnici. Izkušnja zadnje državne proslave v Beltincih leta 2014 temu pritrjujejo. Ni pozabljena “retuširana” proslava, čeprav je takratni beltinski župan pripravljavce rotil za zgodovinsko bolj korekten program. Na proslavi ni bilo izrečeno nobeno ime iz tistega časa, ne Klekla, ne Jeriča, ne Slaviča ali Korošca.  Prav tako ni visela “pušpekova (škofovska) zastava” kot v letu 1919, niso se pele domoljubne pesmi in nihče ni nič “obečavo” o veri in prekmurskem jeziku.

Stoletnico tako pripravljajo dediči tistih, ki so po krvavi zmagi revolucije 1945  zaprli duhovnika Ivana Jeriča in Jožefa Godine,  prepovedali prekmurščino v šolah kot svoj jezik in niso dovolili neke vrste avtonomije, tako kot jo je v Beogradu zahteval prekmurski narodni buditelj in duhovnik Jožef  Klekl. Ker se tudi za osebe, ki vodijo in sedijo v iniciativnem odboru, zgodovinski spomin Slovencem mora in sme pričeti šele z letom 1941, se bojim, da bodo na prireditvenem odru stali tudi praporščaki ZZB NOV, »pušpekova« zastava pa bo umanjkala. Bojim se, da bodo na ploščadi Martina Lutra, ki so si jo soboški velmožje z Aleksandrom Jevškom na čelu omislili kot neke vrste alejo velikanov, leta 2019 res postavili doprsni kip dr. Matiji Slaviču, ostalim prekmurskim katoliškim intelektualcem pa morda namenili neko tablo z vklesanimi imeni. Prostor na aleji »velikih in pomembnih« bo rezerviran za porevolucionarne pomembneže, morda nekoč tudi za Milana Kučana. Cerkev oziroma soboška škofija pa naj si svoje pomembneže, čeprav gre za osebe z izjemnim zgodovinskim prispevkom za Prekmurje, Prekmurce in za Slovenijo, postavi na trgu pred stolno cerkvijo.

Ploščad Martina Lutra; bodoča aleja “velikih in pomembnih” prekmurskih porevolucionarjev?!

 Ob koncu še vprašanje, zakaj na čelu odbora Milan Kučan in ne aktualni predsednik Borut Pahor? Kaj je prvi in eks predsednik Republike Milan Kučan prispeval za Prekmurje? Je Pahor za levico sporen, ker se vsako leto ob dnevu priključitve Prekmurja matici Sloveniji  v Črenšovcih pred spomenikom pokloni spominu na Jožefa Klekla in s tem priznava zgodovinsko dejstvo, da brez Klekla, Jeriča, Kovačiča, Slaviča in drugih katoliških duhovnikov in narodnih buditeljev, Prekmurje ne bi postalo del slovenskega matičnega ozemlja?

Mogoče vam bo všeč